• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför bajsar katten i min säng?

  Jag har en snart 2 år gammal hankatt! Han har två gånger under 1 månad bajsat i min säng, på påslakanet (där han ibland sover också), vad beror detta på? Har börjat använda ett lightfoder, men efter förra bajsandet gick jag tillbaka till foder för kastrerad innekatt. Har den senaste 14 dagarna blandat dessa foder.

  Bajset är inte löst, det har det inte varit någon gång. Hans kattlåda har träpellets, som han vande sig vid ca 6 månaders ålder, och det fungerade bra tills för ca 1 månad sedan!

  Överväger att låta honom somna in ifall detta fortsätter!

  MarjaC

   

  Man avlivar inte en katt för att den två gånger på en månad bajsar i sängen. Han vill säga dig något och katter använder doftspråk mer än vi. Om katten kissar på mjuka platser exempelvis säng så kan det vara urinvägsinfektion. När de bajsar på fel ställe är detta mer protest, doftmarkering eller osäkerhet.

  När han gör detta så skäll inte på honom, rädsla försvårar inlärning. Fundera om sängen luktar något före eller efter (svettlukt, ammoniaklikande rengöringsmedel) som kan trigga igång det hela. Hans toalåda är väl ren och på en trygg plats? Ibland kan en enstaka bajsbit fastna i pälsen och hamna lite var stans men vad jag förstår av dig så är det mer än så?

  Jag tror inte fodret har med detta att göra. Står sängen vid en yttervägg och det finns katter utanför? Då kan det vara en markering mot dessa, att han skyddar sitt revir. Han kan också vara osäker och vilja doftmarkera med sin doft, pröva i så fall med feromoner (konstgjorda doftämnen som luktar trygg katt).

  Ett annat tips kan vara att kolla hans analsäckar då kan det göra ont att bajsa och att han därför gör det på fel plats. Veterinären kan i så fall skriva ut medicin.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!