• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ingenting hjälper mot klådan i underlivet!

  Jag har under en längre tid (cirka 4 år) haft frekventa problem med klåda i underlivet. Det började då jag satte in en hormonspiral. De första två åren hade jag oftare klåda än jag var utan och uppsökte också både barnmorska och gyn för att de skulle kolla upp.

  Jag har provat alla receptfria varianter mot svamp och också fått utskrivet lite starkare mediciner. Men trots alla behandlingar så har besvären återkommit snabbt och en del medel fungerar inte alls.

  På gynekologmottagningen kunde de inte riktigt avgöra vad besvären bestod av, trots att de tog ett prov som ändå visade på lite förekomst av svamp och tyckte jag skulle vända mig till primärvården för fortsatt utredning. Känner mig inte alls bekväm med det, så jag har kämpat på med ständigt återkommande klåda.

  Jag har en skada och simning har visat sig fungera väl som träningsform, dock ger det mig en enorm ihållande klåda, redan natten efter. Även sex ger mig klåda. Testat att tvätta med olja, smörja mot torra slemhinnor, tvättat med vinäger och sover nästan alltid utan trosor och använder aldrig tätt åtsittande kläder. Jag har också ändrat min kost och så vidare.

  Jag håller på att bli galen av det här och behöver verkligen hitta en lösning snarast. I natt har jag kliat sår och kan knappt ens kissa idag. Vad ska jag göra för att få stopp på eländet?

  Kattis

   

  Ihållande klåda är ett mycket svårt symptom att likställa med kronisk smärta! Den utredning man kan förvänta sig på gyn bör förutom en helt vanlig gynekologisk undersökning med vaginalt ultraljud innehålla en odling för att konstatera om det finns svamp i slidan, en inspektion av hud och slemhinnor i underlivet för att utesluta eksem eller andra hudsjukdomar.

  Får man inte rätt på problemet bör man också ta ett vävnadsprov och skicka på mikroskopisk undersökning i första hand för att utesluta en sjukdom som heter lichen. Vid denna behövs så starka kortisonsalvor att man måste ha säker diagnos innan man sätter in dessa.

  Behandlingen vid klåda bör för det första bestå av insmörjning med mjukgörande 5-6 ggr per dag. Man kan använda sig av till exempel olja, Locobase, vitt Vaselin, Inotyol eller Propyless. Alla har sin favorit, det viktigaste är att man hittar något man trivs med och verkligen smörjer in ofta!

  För kvinnor som kommit in i klimakteriet ska man använda lokal östrogenbehandling. Det behövs inte annars och eftersom du skriver att du satt in en hormonspiral förutsätter jag att du är lite yngre!

  Finns eksem eller lichen ska man behandla med kortisonsalva. Har man konstaterat förekomst av svamp vid odlingen sätter man in långtidsbehandling med kapsel Fluconazol, till exempel i en dos av 150 mg två gånger per vecka i sex veckor och sedan en kapsel per vecka i sex veckor. Finns många olika behandlingsschema men vitsen är att man håller på under lång tid. Hjälper det inte gör man en ny odling för att undersöka om svampen är resistent mot Fluconazol.

  Klådan kan bedövas med lokalbedövningsmedel som EMLA eller Xylocain- gel. Hjälper inget av detta kan man tänka på allergier och ge någon allergitablett. Man får se upp med vissa krämer och salvor som kan vara allergiframkallande! Använd bara sådant du köper på Apoteket!

  Springmask är vanlig hos barn men även vuxna kan få det så vid långdragen klåda i underlivet speciellt om det också berör området runt ändtarmen kan man pröva med en behandling mot springmask för säkerhets skull även om det är en ovanlig orsaka till klåda så som du beskriver dina besvär.

  Hjälper inget av detta tycker jag en remiss till hudkliniken är lämplig för att de ska fundera på fler alternativ. Jag har också svårt för att se vad din husläkare kan bidra med.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!