• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur ska min dotter kunna bli bra?

  Min dotter är nu drygt 20 år. När hon var liten, kanske 5-6 år började hon få klåda i underlivet. Skolläkaren undersökte försiktigt och vi fick använda mjukgörande salvor. Så småningom när hon var 14 år fick hon diagnosen Lichen sclerosus. Gynekologen var lite nonchalant. När hon skulle ta prov så bedövade hon först (vilket gör ont) sedan tog hon proverna och lyckades ta ett från ett icke-bedövat område. Det var hemskt. Att sedan få den diagnosen var ännu värre.

  I alla år nu har min dotter använt kortisonsalva, vitt vaselin, Idomin och Ellen-kräm men hon blir aldrig bra. Hon kan bli bättre ett tag men sedan är det lika dåligt igen. Hon är torr, irriterad, sprickig. Hon har stora besvär att sätta in en tampong så det är ytterst sällan det sker. Någon pojkvän törs hon inte ens tänka på. Finns det ingen ljusning för henne, ingen bot för detta elände?

  Mamman

   

  Gynekolog Kristina Billberg svarar:

  Lichen sclerosus är en kronisk hudsjukdom som sitter i underlivet.

  Den är mycket ovanlig hos barn och unga flickor. Debuterar oftast i sena medelåldern. Det dominerande symptomet är intensiv klåda, sköra och sprickiga slemhinnor.

  Behandlingen är mjukgörande salvor eller olja flera gånger dagligen samt i perioder stark kortisonsalva.

  Någon fullständig bot finns inte, men besvären brukar komma och gå och kan ibland hålla sig borta under mycket lång tid.

  Jag hoppas din dotter har en bra gynekolog som hjälper henne till optimal behandling! Ni kan också beställa tid på en vulvamottagning för att vara säkra på att ni fått all information om sjukdomen och tillgänglig behandling.

  Det är vanligt med samlagssmärtor om man har en besvärlig lichen. Jag tycker absolut din dotter ska beställa tid hos en sexolog för att finna ut hur hon ska förhålla sig när hon träffar en partner!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!