• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Min hund har problem med tänderna

  Min chihuahua blev när han var cirka ett år sövd för att dra ut mjölktänder som inte hade lossnat av sig själva. Nu är han snart tre år och det har under årens lopp växt ut nya permanenta tänder där mjölktänderna som veterinären inte tog ut (trodde kanske det var permanenta?) redan fanns. På grund av det har hundens tänder därför blivit lite sneda.

  Han har inte ont av det vad jag kan märka, men jag kommer ändå att ta bort dessa tänder inom kort (trots att jag helst inte vill söva honom ytterligare en gång).

  Det jag egentligen undrar är om detta på småhundar är ärftligt och om man inte ska avla på dessa? Både hans föräldrar och syskon har bra tänder. Om man tar bort mjölktänderna så tänker jag kanske att tänderna som står lite snett kan räta på sig?

  Anna

   

  Veterinär Erik Lundberg svarar:

  Många riktigt små raser, som chihuahua, har problem med att mjölktändernas rötter inte bryts ned på normalt sätt. Vi ser det ytterst sällan på storvuxna raser. Så visst finns det en genetisk disposition och därmed en ärftlighet.

  Sannolikt är det inte möjligt att avla bort problemet – då får man nog sluta helt med dessa onormalt små raser. Har de inga andra krämpor brukar det gå utmärkt att söva dem och ta ut övertaliga mjölktänder.

  Låter man dem sitta kvar kan det leda till att den permanenta tanden blir sned eller att hunden lättare drabbas av tandlossning. Ofta ansamlas tandsten och matrester/hår med mera i mellanrummet mjölktand/permanent tand.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!