Min man dricker för mycket

Min man dricker för mycket och det ökar hela tiden. Vi är runt de femtio och jag är oroad. Han sköter jobbet, men fortsätter det...

Min man dricker för mycket och det ökar hela tiden. Vi är runt de femtio och jag är oroad. Han sköter jobbet, men fortsätter det så här kommer det inte att funka så länge till. Han tycker inte själv att det är något problem, men vänner och bekanta har börjat tröttna. Han sätter ju alltid drickandet först. Snälla du, vad ska jag göra?

Verkligen orolig

Relationsexperten Ingemar Gens svarar:

Det sägs att mer än en miljon svenskar är alkoholister, men det betyder inte att alla dessa sitter, arbetslösa och bidragsberoende, på en parkbänk. Nej, de flesta arbetar och är som folk är mest. De sköter sitt drickande på ett sätt så att omgivningen står ut, kanske nätt och jämnt, men trots allt. Så verkar det ju vara med din man. Men, precis som du påpekar, en missbrukare prioriterar alltid sitt beroende. Inte sällan går det åt mycket lögner för att ständigt dölja drickandet för sig själv och andra.

Det är nog inte så mycket du kan göra när din man själv inte anser sig ha något problem. Han måste förstå att han dricker för mycket, det räcker inte med att du och kanske till och med alla andra i hans omgivning tycker att konsumtionen är för hög, om det ska bli någon förändring. Så tricket är att få din man att inse att han är inne på en farlig väg som, om inget händer, kommer att sluta med en krasch.

Just att medvetandegöra den drickande är nog den allra svåraste delen för att få till ett nyktert liv.

Minnesotamodellen använder sig av så kallad intervention, där vänner och bekanta samtidigt konfronterar den missbrukande med sina upplevelser, i hopp om att denne då ska vilja få till en förändring. Kanske skulle det vara en bra idé i ditt fall?

Om du inte kan få din man att inse hur destruktivt hans drickande är, får du försöka en annan taktik. Man kan inte förändra andra, men du har rätt att vädja, böna, be och hota. Kanske skulle han förstå allvaret om han förstod att hans äktenskap stod på spel? Älskar du din man så kan du inte ge upp, utan måste försöka hitta en lösning som på sikt leder till att du kan fortsätta leva med honom.

Scroll to Top