Vi får inte hälsa på våra barnbarn

Min sonhustru vill inte att vi kommer och hälsar på vår son och våra barnbarn. När de fick sitt andra barn och jag var där...

Min sonhustru vill inte att vi kommer och hälsar på vår son och våra barnbarn. När de fick sitt andra barn och jag var där och hjälpte till, så var hon jätteotrevlig fast jag frågade om lov att få gå ut med mitt barnbarn.

Hon skrek att hon skulle få ett helvete sen när jag åkt hem för barnet blev bortskämt av att vara ute så mycket. Min son sa åt henne att bete sig och det gillade hon inte. Sedan var vi inte välkomna dit mer.
Vet ej om det hände något med sista förlossningen för hon var trevlig före (hon var lika dum mot sin mor när hon var där, men hon är välkommen dit). Min son och hennes mor har försökt prata med henne men hon vill inte ha med oss att göra. Har vi någon rätt att träffa barnbarnen?

Farmor

Relationsexperten Ingemar svarar:

Jag förstår att det känns förfärligt att vara utestängd från samvaron med barnbarnen, men nej, ni har ingen rätt att träffa dem.

Vill svärdottern hindra er så kan hon det, men er son kan naturligtvis se till att ni ses om han vill det.
Uppenbarligen har ni försökt tala med henne, få henne att ta reson, men det verkar inte hjälpa.
Relationen svärmor/svärdotter är komplicerad – oavsett kultur. Kanske är det omöjligt att förstå varför din sonhustru agerar så här, till och med för henne själv, och det tjänar antagligen föga till att spekulera.

En klassisk erfarenhet är att har man försökt tre gånger på samma sätt och misslyckats är det inte särskilt troligt att man lyckas den fjärde.

Så mitt råd till dig är att försöka vad som helst, men gör på något nytt sätt. Kanske kan ni via sonen få henne att tala om ifall det finns något sätt hon kan gå med på?

Det är inte alls otroligt att om ni får till några träffar kan det bryta dödläget. Sedan kan ni sakta men säkert få till något som liknar mer ett “normalt” umgänge.

Om svärdottern inte står ut med er, kanske ni kan träffa barnen tillsammans med enbart er son? Om barnbarnen går på förskola kanske ni kan få hämta dem någon gång i veckan?

Ni kan föreslå saker som skulle avlasta henne, kanske laga middag då och då?

Så till slut, var påhittig, ödmjuk och bit ihop. Ge inte upp. Barnbarn behöver sina far- och morföräldrar och innerst inne vet din svärdotter också det.

Scroll to Top