Jag och min man blev osams på semestern – hur kan vi försonas?

Efter att ha varit lediga en längre tid hamnade jag och min man i ett stort bråk där många elakheter yttrades. Nu pratar vi inte alls med varandra. Vad ska jag göra?

För en tid sen var både jag och min man mycket lediga. I början var det trevligt, men dagarna innan vi gick tillbaka till jobbet sa vi så otrevliga saker till varandra som jag faktiskt inte trodde vi var kapabla till. För ögonblicket pratar vi inte alls med varandra. Vi är båda knappt sextio och barnen har flyttat så det finns inga vi måste skärpa oss för. Elakheterna går inte att få osagda, det förstår jag, men det mesta vi hävde ur oss var i stridens hetta och har inte så mycket med verkligheten att göra.

Jag älskar min man och kan inte förstå hur det kunde bli så här. Snälla, ge mig ett råd som gör att vi kan komma ur det här.

En som alltid försökt hålla sams

Relationsexperten Ingemar svarar:

Kära du, semestrar och helger kan vara mycket påfrestande för ett förhållande. Vanliga dagar och veckor ses man ju inte så mycket, de dagliga rutinerna tar den mesta kraften och konflikterna hinner aldrig riktigt blomma ut innan det är dags för nästa dag.

Under semester och långhelger ska paren plötsligt umgås tjugofyra timmar, ibland i månader i sträck. Många klarar helt enkelt inte det och kanske är det därför de flesta skilsmässorna kommer under hösten?

Det är alltid svårt att bli sams, stryka ett streck över alltihopa och få saker och ting tillbaka där de en gång var. Det sägs ofta mycket dumheter i upprördheten, många oprecisa generaliseringar som till exempel: “Måste du alltid..?”

Det är precis som du påpekar omöjligt att backa, få orden osagda och för mycket ursäktande förklaringar ställer ofta bara till det ännu mer. I ert fall där ni nu hamnat krävs det nog en rejäl ansträngning. Det måste till mer radikala grepp, tror jag, någonting som verkligen visar på en önskan om förändring.

När man kränkt någon går det aldrig riktigt att komma tillbaka utan att fullständigt lägga sig på rygg och verkligen visa äkta ånger.

Det är väldigt viktigt att hålla fast vid sin ånger och inte börja med anklagelser igen typ: “Om inte du hade…” Jag förstår att din man sagt minst lika korkade och elaka saker till dig, men tar du nu initiativ till försoning – vilket vackert ord! – måste du driva processen ända tills ni är sams och kan ta i varandra igen.

Ingemar

Scroll to Top