Vi bråkar alltid på semestern!

Sommarsemestern närmar sig och i år vore det kul tycker jag om vi inte bråkade och grät oss igenom den men hur ska vi bära...

Sommarsemestern närmar sig och i år vore det kul tycker jag om vi inte bråkade och grät oss igenom den men hur ska vi bära oss åt… Ja, det kanske låter deppigt och dystert och lite överdriver jag nog, men de senaste åren har våra familjesemestrar inte alls varit så trevliga som man skulle önska och i alla avseenden allt annat än avkopplande.

Vår familj består av mig, min man och våra tonårsdöttrar, 16 och 17 år gamla. Vi är en ganska aktiv familj i vardagen, tjejerna har många vänner och mycket aktiviteter och jag och min man har båda arbeten som vi är engagerade i och som vi låter ta betydligt mer tid än de 40 timmar som en arbetsvecka kanske borde vara.

Vi tränar en del och umgås med vänner och trivs bra med det. Men vi behöver alla några veckor på sommaren för att ladda batterierna och få vila och vi vill nog alla gärna spendera tid tillsammans. I alla fall på planeringsstadiet. För de senaste årens sommarsemestrar har vi bråkat väldigt mycket med varandra.

Vi har hyrt stugor både i Sverige och utomlands och vi har varit på flera kortare resor eller en längre men oavsett vad vi gör så blir vi osams. Vi bråkar om var vi ska äta och vad, vad vi ska göra på dagarna, om vi ska umgås med andra eller bara vara vi, om sakerna vi shoppat är för dyra. Ja, det finns inte mycket vi inte bråkar om.

Vi bråkar dessutom ”åt alla håll”. Barnen bråkar mycket med varandra. Jag och maken bråkar om hur vi ska hantera tjejerna, men också om hur vi ser eller inte ser och bekräftar varandra. Förra sommaren kändes det som en lättnad när vi kom tillbaka hem, arbetet började och vardagen tog vid. Men så här kan vi ju inte ha det, vi vill ju ha fina semestrar ihop. Vad kan vi göra?

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Du beskriver på ett målande sätt erfarenheter som väldigt många delar med dig och din familj. Hur många kommer inte tillbaka till arbetet efter semestern och känner lättnad över att få vara för sig själva igen? Samtidigt finns ofta en gnagande tagg av olust inför att lägga semestrar bakom sig som inte alls uppfyllt alla de behov man hade önskat innan. Och kanske är det just de här önskade behoven som är en del av problemet. Att vi helt enkelt har en tendens att ladda framförallt de lite längre sommarledigheterna, med förväntningar av alla de slag.

Vi vill få tid att verkligen gå ner i varv och vila upp oss. Att få umgås med familjen på ett enkelt och otvunget sätt utan vardagens press och stress. Hinna umgås med vänner man inte hunnit se på ett tag. Kanske fixa till huset. Eller passa på att träna upp sig. Eller se världen. Dessutom finns ofta också önskningar relaterade till kärleksrelationer, om mer tid tillsammans, mer intimitet och närhet, fler och längre samtal, återuppväckt passion. När man ser det så här är det lätt att inse att med så höga förväntningar är risken för besvikelser stor.

Hur ska allt detta hinna infrias på en enda sommar och hur ska alla familjemedlemmar, var och en uppfyllda av sina förväntningar, kunna vara avslappnade och lyhörda nog för varandra.

Så, ett råd är att försöka ha rimliga förväntningar på sommaren. Och att försöka stämma av dessa med varandra redan på förhand. På så sätt kanske ni kan kalibrera er bättre med varandra och utifrån en mer balanserad önskan försöka hitta gemensamma planer som kan tillfredsställa alla i alla fall i viss mån. Att ni kommer att bli osams, reta er på varandra och bråka kan då också få vara med i förväntningarna, erfarenheten har ju visat att det oftast sker, och då behöver ni inte bli besviken över det.

Kanske kan ni också dela upp sommaren så att olika delar uppfyller olika förväntningar och att ni semestrar i olika konstellationer. Vissa saker gör ni alla fyra tillsammans, andra saker gör du och din man på tu man hand medan barnen är tillsammans eller var för sig på andra aktiviteter. Kanske vill också du och din man ha några dagar på egen hand, eller själva med en dotter eller båda.

Genom att planera på detta sätt tror jag att ni ökar chansen att som helhet få ut mer av det ni önskar av sommaren.

Scroll to Top