Min son har getingfobi

Min son är 13 år och jätterädd för getingar. Han förnekar det själv när det inte getingssäsong, men varje år är det samma sak. Så...

Min son är 13 år och jätterädd för getingar. Han förnekar det själv när det inte getingssäsong, men varje år är det samma sak. Så fort någon form av insekter dyker upp på våren så börjar han liksom att spana efter getingar. Och när de väl kommer styr de hela hans liv.

Han vägrar att äta eller dricka utomhus så när hela familjen sitter ute, vilket vi gärna gör så fort vädret tillåter, så sitter han inne. Vi får inte öppna fönstren till huset för då är han rädd att det ska komma in en geting och om vi vägrar att lyda honom, vilket vi ju gör ibland när det är så varmt att vi måste vädra, går han på sitt rum och stänger sin dörr. Sedan kommer han inte ut förrän vi stängt och kan garantera att ingen geting tagit sig in.

Han skulle aldrig gå barfota utomhus och har dessutom alltid keps på sig och det har jag lyckats få honom att erkänna att det är för att han inte vill riskera att en geting ska fastna i håret. Han ligger aldrig och solar, det säger han är för att han tycker det är tråkigt men jag är inte säker på att det är sant.

Han följer heller inte med sina kompisar och badar för han är så rädd att det ska komma getingar när de kommer upp ur vattnet och är blöta. Med oss i familjen kan han ibland komma med och bada, men då får en av oss stå reda med ett stort badlakan åt honom så att han genast kan linda in sig i det.

Jag tror att han haft den här rädslan sen han var kanske 2 år gammal för då fick han två getingstick samtidigt och det gjorde naturligtvis jätteont. Sedan dess har han faktiskt aldrig blivit stucken, men han är lika rädd ändå. Han säger att han är rädd för att bli stucken och att det ska göra ont eller att han ska få en allergisk reaktion.

Han är inte allergisk mot något annat men eftersom han är så rädd har vi talat med en läkare om det och de har tagit ett test och säger att det inte är någon fara. Ändå blir han inte lugnad.

När han ser en geting blir han helt vild. Han skriker, viftar och springer iväg. Vi har försökt säga till honom att just när man gör så kan det faktiskt hända att getingar sticks, men han säger att han inte kan kontrollera sig, han får bara panik och vet inte riktigt vad han gör just då. Det tar ett bra tag för honom att bli lugn efteråt. Han kan bli rädd för andra insekter också, men det är bara tills han ser att det inte är en geting.

I sommar ska flera av hans kompisar åka på seglarläger och de vill gärna att han ska komma med. Han vill verkligen gärna åka med men säger att han inte törs. För första gången kan vi ändå tala om det här på riktigt med honom och vi har föreslagit att vi ska söka hjälp men han är osäker. Vad kan vi göra för att hjälpa honom? 

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Specifik fobi är ett vanligt problem och just getingfobi är en mycket vanlig specifik fobi. Oftast är det som i din sons fall att den ger sig tillkänna på våren och sen är så gott som borta på höst och vinter då inga getingar finns. Och precis som i fallet med din son kan rädslan bli handikappande och hindra en från mycket som är roligt. Så vad bra att det här med seglarlägret dykt upp då det tycks ge er ett bra läge att hjälpa er son bli kvitt sin fobi! För det går faktiskt, och att göra det så här i början av säsongen är ypperligt.

Den behandling som rekommenderas för alla sorters specifik fobi och som i flera forskningsstudier visat sig ge väldigt goda resultat för både barn och vuxna är kognitiv beteendeterapi, KBT.

I behandlingen jobbar man med exponering vilket betyder att man utsätter sig för det man är rädd för. Under terapin samarbetar man med sin terapeut och man tvingas aldrig till något utan jobbar i små steg för att komma till rätta med sin rädsla.

Det är viktigt att den som bedriver behandlingen verkligen är kunnig i exponeringsbehandling. På www.kbt.nu finns en förteckning över personer i Sverige som har KBT-utbildning. Kolla sedan med den terapeut du väljer att kontakta om han eller hon tidigare jobbat med just behandling av barn med getingfobi.

Scroll to Top