• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag besväras av hemorrojder

  Jag undrar om det finns någon hjälp att få. Har fått ont av hemorrojder och det är besvärligt. Behöver jag söka läkare och gå till hälsocentralen där jag bor? Annars är jag frisk och är 62 år gammal.

  Doktor Lennart Skoog svarar:

  Om du har haft dessa besvär längre tid än några veckor tycker jag du ska söka på din hälsocentral för att säkerställa att det är fråga om hemorrojder och få råd om behandling. Blod i avföringen under längre tid kan vara symptom på sjukdomar, som måste undersökas och behandlas av läkare och därför ska man inte vänta med att söka läkare om man har dessa problem i mer än ett par veckors tid.

  På apoteket finns det receptfria läkemedel att använda. Xyloproct lindrar smärta, minskar blödningen samt motverkar klåda och inflammation. Medlet finns både i form av stolpiller, som man för in i ändtarmen, och salva. Även hydrokortisonsalva, till exempel Hydrokortison CCS eller Midison Lipid, lindrar klåda.

  Om man har ont då man går på toaletten kan man pröva salvan Xylocain som verkar bedövande på stället där man har hemorrojderna.

  Det viktigaste av allt är att hålla avföringen mjuk och att regelbundet och i lugn och ro tömma tarmen varje dag både för att minska risken att få hemorrojder och under tiden man är drabbad.

  Hemorrojder kan både vara av synlig typ, det vill säga "ytliga" eller osynliga s.k. "inre". Inre brukar inte ge några besvär medan ytliga kan ge blödningar och det kan vara svårt att hålla rent. Om man har sådana hemorrojder är det viktigt att tvätta sig varsamt med vatten kring ändtarmen, gärna duscha med ljummet vatten utan tvål och badda försiktigt med handduk efteråt.

  Om hemorrojderna smärtar har det blivit en inflammation kring dem, små sprickor i slemhinnan, att de blivit inklämda eller att det kan ha bildats en blodpropp i dem. Då kan det krävas läkarbehandling. En del har också besvär med anala flikar som är yttre flikar med svårighet att hålla rent, och dem brukar man rekommendera att operera bort.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!