Kan jag kräva mer pengar?

Jag har en fråga som gäller gåvobrev. Min bror och jag har haft bouppteckning och arvskifte efter vår pappa som avled 2014. Gåvobrevet som min...

Jag har en fråga som gäller gåvobrev. Min bror och jag har haft bouppteckning och arvskifte efter vår pappa som avled 2014. Gåvobrevet som min bror fick är undertecknat 2007 på den lägenhet som vår pappa bodde i. Den var då värd 250 000 kronor, men såldes av min bror 2014 för över en halv miljon efter pappas död.

Har man chans att få ut halva värdet 125 000 kronor i och med att det inte stod något om att det inte skulle ingå i arvet? Är det förskott på arv?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Enligt lag ska en gåva av större värde till en bröstarvinge betraktas såsom ett förskott på arvet om inte annat har bestämts skriftligen eller framgår av omständigheterna på annat sätt. Gåvovärdet vid gåvotillfället ska annars läggas till boets behållning och sedan dras av på gåvomottagarens lott vid arvskiftet.

Nu har du och din bror dock redan skiftat boet och för att därför kunna bedöma om du trots detta nu i efterhand skulle kunna få kompensation, bör du låta en jurist granska bouppteckningen och arvskiftet efter din far.

Scroll to Top