• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Finns det alternativ till hormonpiller?

  Jag är i 50-årsåldern och har ganska nyligen börjat märka av klimakteriet. Vill helst inte använda hormonpiller eller hormonplåster och undrar därför om det finns något annat, mer naturligt, som jag kan ta istället?

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Klimakteriet uppkommer då äggstockarnas produktion av det kvinnliga könshormonet östrogen avtar, vilket normal sker när kvinnan är mellan 45 och 57 år gammal.

  En del har mycket besvär under klimakteriet, medan andra känner sig som vanligt. Typiska symptom är värmevallningar, plötsliga vågor av hetta med efterföljande svettningar, humörsvängningar och sömnproblem, torra slemhinnor och att ofta känna sig kissnödig. Kvinnor som motionerar har ofta mindre besvär av klimakteriet.

  I hälsokostaffärer och på apotek säljs flera olika produkter mot övergångsbesvär.

  Exempelvis kan du prova Femal, Klimadynon och Remifemin. Dessa är alla godkända av Läkemedelsverket och innehåller Silverax (Cimicifuga racemosa). Läkemedelsverket har kommit fram till att den vetenskapliga dokumentationen är något osäker, men att de troligen har positiv effekt. Dessa bör dock inte användas under någon längre period utan att diskutera det med läkare. Läs bipacksedeln innan du använder dem.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!