• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Är det bra med C-vitamin?

  Jag undrar vad det finns för bevis kring exempelvis C-vitamin som säljs på apotek. Ger dessa någon effekt och mår man bättre om man tar dessa regelbundet eller periodvis. Är de bättre än till exempel vanlig juice?

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Att både tillskott av C-vitamin och brist på det har effekt är vetenskapligt bevisat, enligt Livsmedelsverket. Brist på C-vitamin kan ge skörbjugg som tidigare var vanligt bland sjömän.

  C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin. Det lagras inte i kroppen utan allt överskott följer med urinen ut ur kroppen. Det lönar sig alltså inte att ta mer än vad kroppen behöver.

  Vitamin C finns i de flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter. En vuxen person får i sig dagsbehovet av C-vitamin genom att äta en halv paprika, en stor apelsin eller ett hekto broccoli, och enligt Livsmedelsverket är det idag ovanligt med brist på vitamin C i Sverige. Så jag skulle säga att tillskott av C-vitamin är onödigt.

  Vanlig juice innehåller mer än C-vitamin så det är bättre. Men det bästa är att äta frukt och grönsaker varje dag. Förutom C-vitamin får du i dig en massa andra nyttiga ämnen, såsom fibrer, som är bra för tarmarna och matsmältningen. Då slipper du lägga pengar på kosttillskott.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!