• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Är tomater bra för blodet?

  Jag satt och bläddrade i tidningen på vårdcentralen då jag hittade en annons för något som heter Freestream. Det innehåller tomat som skulle vara bra för blodet, att det inte skulle koagulera och bilda proppar. Vad är det?

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Freestream är ett tomatextrakt i kapselform, som har fått det godkända påståendet "hjälper till att bibehålla en normal trombocytaggregation, vilket bidrar till ett sunt blodflöde" av EU:s livsmedelsmyndighet EFSA. Till grund för påståendet ligger sju studier som visat effekt hos vuxna mellan 35 och 70 års ålder.

  Trombocytaggregation betyder att blodplättarna gör så att blodet koagulerar vid exempelvis en sårskada. Ibland, framför allt genom stress, övervikt eller höga kolesterolvärden, kan denna normala funktion rubbas. Då ökar deras benägenhet att bilda proppar. Sådana proppar kan följa med blodflödet och fastna i exempelvis lungor eller hjärna och orsaka hjärtinfarkt och stroke.

  Tomatextrakt kan alltså bidra till att blodplättarna fungerar normalt. Däremot finns inga direkta studier att Freestream minskar risken för händelser som hjärtinfarkt och stroke.

  Enligt tillverkaren börjar Freestreams verkan 1,5 timmar efter intag och fortsätter i 12-18 timmar.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!