• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag har så konstiga utslag

  Jag har något som liknar finnar i underlivet. De sitter ganska högt upp på sidorna på yttre blygdläpparna. Det rör sig om kanske fyra stycken som var och en är stora som en halv lillfingernagel. De ploppar upp och känns liksom ömmande och är "inåtvända". När de lagt sig återkommer de alltid på samma ställe.

  Utslagen kan vätska någon gång ibland och då kommer det både blod och var, men de försvinner inte. Det var en som "sprack" en gång så där har jag ett litet ärr nu. Jag är inte sexuellt aktiv för tillfället och det är ju tur, att ingen mer än jag ska se detta.

  Mitt hopp om att utslagen ska försvinna börjar ta slut. Vad beror de på?

  Gynekolog Kristina Billberg svarar:

  Det låter helt klart som du har en kronisk hudsjukdom som heter hidradenitis suppurativa. Den orsakar bölder i framför allt ljumskar och armhålor. Bölderna beror på en inflammation i hårsäckar och svettkörtlar. Vanligtvis rinner svett och sekret ut på hudytan men hos vissa personer kan utförsgången blockeras och en inflammation uppstår i den avstängda körteln.

  Ungefär 2-4 procent av alla har denna hudsjukdom. Den är vanligare hos kvinnor och kommer oftast vid 20-40 års ålder. Det finns ett visst ärftligt inslag. Sjukdomen är vanligare hos överviktiga och hos rökare. Bölderna som uppstår är oftast ordentligt ömmande. Det tar lång tid innan de läker, upp till flera månader. Ibland spricker de spontant och varet kommer ut. Då bildas ofta en liten fistel som sedan kan vätska av och till under flera år. Bölderna läker med kraftig ärrvävnad.

  För att förebygga bildandet av bölder bör man sluta röka samt gå ner i vikt. Man kan behandla nya bölder på samma sätt och med samma mediciner som vid acne.

  Enstaka besvärliga bölder kan opereras bort eller behandlas med laser.

  Det finns olika grader av hidradenitis suppurativa. Vissa får bara någon enstaka böld under hela sin livstid medan det också finns en mycket svår variant som måste behandlas intensivt med tunga antiinflammatoriska läkemedel.

  Hidradenitis suppurativa är inte en gynekologisk sjukdom utan en hudsjukdom. Den behandlas av husläkare eller av hudläkare. Vänd dig i första hand till din vårdcentral för mer information om var du kan få hjälp!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!