• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad ska jag göra åt min värden?

  Jag är en trogen Hemmets Journal prenumerant som följer dina svar varje vecka och har fattat mod att skriva och fråga.

  Jag har diabetes sedan 20 år av typ 1 och tar insulin fyra gånger per dag. Jag mår bra, tänker på vad jag äter och tycker mycket om att röra på mig. Jag väger kanske fem kilo för mycket, men efter klimakteriet är det svårt att få bort de där extrakilona.

  Det jag vill fråga om är mitt långtidssockervärde. Min diabetessköterska på vårdcentralen är inte nöjd. Mitt långtidssocker värde brukar vara mellan 57 och 60. Hon säger att jag måste under 52 för annars är jag inte välinställd och det kan bli problem med ögonen eller njurarna. Mitt njurvärde är också bra. Jag blir ledsen för jag gör verkligen allt jag kan men ändå lyckas jag inte med det. Finns det något jag kan göra?

  Doktor Lennart Skoog svarar:

  Hej Gittan! Först kan jag lugna dig, för en rätt så ny vetenskaplig studie visar att den som har ett genomsnittligt värde på sitt långtidssocker, även kallat HbA1C, under 60 visade inga allvarliga risker för ögon- eller njurskador. De som har ett värde över 60 visar med stigande värden att risken ökar, ju högre värdet blir. I den här nya studien hade man följt diabetespatienter i hela 20 år, så man har tillräckligt med underlag för att vara säker på sin sak!

  Diabetessjuksköterskan på din vårdcentral är en viktig person för att motivera dig att sköta din hälsa väl och det lönar sig! Jag är övertygad om att de riktlinjer som din diabetessköterska arbetar efter när hon berättar att långtidssockret bör ligga under 52 kommer att ändras inom en inte alltför lång framtid. De där små "extrakilona" du upplever att du har är nog mera något som de flesta får som en naturlig kroppsändring efter klimakteriet och betyder sannolikt ingenting för ditt diabetesläge eller hälsa i övrigt.

  Sammanfattningsvis kan du vara mycket nöjd med hur din diabetes är reglerad.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!