• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Var mitt ”anfall” en allergichock?

  När jag satt och tittade på tv hettade det plötsligt till i mitt ansikte. När jag tittade mig i spegeln såg jag en mycket kraftig rodnad över hela ansiktet och halsen. Något liknande hände mig för cirka två år sedan, men då var det bara halsen som blev illröd. Doktor visste då inte vad det var. Denna gång var förloppet mycket värre. Mitt hjärta slog hårt och jag fick också ont i min högra ljumske. Jag sov oroligt hela natten och när jag vaknade på morgonen var jag flammig i hela ansiktet som var så svullet att jag kände inte igen mig själv. Hela ansiktet var som en stor vattenblåsa. Annars hade jag inga problem med andningen, inre svullnader eller hosta, trots att jag har astma!

  Jag är 73 år gammal kvinna med mycket sund livsstil, rörlig både fysisk och psykiskt som varken röker eller dricker.

  Min läkare fastställde att det måste röra sig om en allergichock. Jag fick omgående svälja 13 kortisontabletter. Jag fick slutligen stränga order att om rodnaden inträffar en gång till så måste jag åka direkt till akuten. Jag åkte hem med starka tvivel på att min diagnos var riktig. Nästa "anfall" kom dagen efter, men jag åkte inte till akuten. Jag hoppade också över alla 13 tabletter eftersom jag inte trodde att diagnosen var rätt.

  Idag är jag något så när bra igen, men känner mig ganska sliten och trött. Magont plågar mig inte längre, men den onda "hållpunkten" i närheten av ljumsken är liksom lokalbedövad precis så som när man får en bedövning hos tandläkare. Det känns verkligen förbryllande. Något är fel med mig, det är inget tvivel om… men vad?

  Tusen tack för svar.

  Doktor Lennart Skoog svarar:

  Du har med största sannolikt haft nässelfeber eller urtikaria som den medicinska facktermen heter. I väldigt många fall kan man faktiskt inte avgöra vad som orsakat det hela – det är alltså långt ifrån alla gånger som nässelfeber orsakas av allergi. Det kan till exempel. vara orsakat av värme, kyla, stress, en infektion eller ett läkemedel.

  Oavsett vilket brukar kortisontabletter eller så kallade antihistaminer/allergimediciner hjälpa då det påverkar de mekanismer i kroppen som framkallar nässelfeber utan att det behöver vara kopplat till allergi.

  Jag bedömer därför att läkaren du träffat har behandlat ditt tillstånd korrekt. Om det trots allt skulle hända igen finns det anledning att gå vidare med en allergiutredning.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!