• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan jag börja med p-piller igen?

  När jag var ung använde jag p-piller och då hade jag bra menstruationer, kom varje månad och var inte speciellt rikliga. Sedan använde jag inte preventivmedel på många år, fick fem barn och vi använde kondom mellan graviditeterna.

  Har sedermera separerat och behöver därför inga p-piller men har de sista åren fått mycket rikliga långdragna blödningar som kan komma när som helst och ibland väldigt tätt. Börjar nu närma mig 50 år och är väldigt trött på mina besvärliga blödningar. Skulle jag kunna börja med p-piller igen?

  Vet att man ska vara försiktig med p-piller om man har blodproppar i släkten. Min mamma fick en propp i vaden när hon väntade min yngre syster. Det var inget som förhindrade mig från att ta p-piller som ung och jag har själv aldrig haft blodpropp trots mina fem graviditeter.

  Gynekolog Kristina Billberg svarar:

  Jag tycker absolut inte att du ska börja med kombinerade p-piller innehållande östrogen dels på grund av din ärftlighet för blodpropp men också på grund av din ålder. Med de kunskaper vi har idag skulle du avrådas från att börja med kombinerade p-piller även om du var ung då vi vet att du med den ärftlighet du har skulle ha en ökad risk för att då själv få en blodpropp.

  Det finns andra helt riskfria sätt att göra dina blödningar lindrigare. I första hand rekommenderar jag dig att sätta in en hormonspiral. Eftersom du har ett blödningsproblem bör du vända dig till en gynekolog för undersökning. Om allt ser bra ut kan du få din spiral insatt vid samma besök.

  Hormonspiralen innehåller bara gulkroppshormon, inget östrogen, och ger således ingen ökad risk för blodpropp. De allra flesta kvinnor får mycket kortare och mindre rikliga menstruationer av hormonspiralen. Många blir till och med helt blödningsfria!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!