• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Gäller ett nytt testamente allt?

  Min man och jag saknade barn. När han avled för ett tiotal år sedan hade vi ett inbördes testamente som sade att en ideell förening skulle ärva oss i slutändan. I testamentet skrevs in att den som blev kvar av oss två skulle ha rätt att skriva ett nytt testamente över hela kvarlåtenskapen.

  Nu till min fråga. Det står klart för mig att jag naturligtvis har rätt att själv skriva ett nytt testamente, men kan jag även ändra på min makes önskan om att denna ideella förening skall ärva honom eller kommer detta nya testamente enbart styra hälften av det som finns efter mig?

  Jurist Peter Samuelsson svarar:

  Då många inbördes testamenten har en konstruktion, där det är utsagt inte bara vem som ärver när den förste avlider utan även vem eller vilka som ska ärva makarna den dag den efterlevande också dör, uppkommer ofta frågan om den efterlevande kan styra över hela boet med ett nytt testamente.

  I normalfallet innebär denna typ av testamenten att den efterlevande via ett nytt testamente inte kan ändra på sin makes vilja i sitt testamente utan att det nya testamentet enbart kommer styra över den delen av boet som anses komma från den sist avlidne. Men i ert testamente har ni faktiskt gett varandra full frihet att med ett nytt testamente styra över allt som kommer finnas i boet efter dig.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!