Är det farligt när det gör ont?

För tio år sedan fick jag psoriasisartrit som sitter i fingrarna. Jag tar medicin varje dag men har ändå ont ibland, särskilt när jag tränat...

För tio år sedan fick jag psoriasisartrit som sitter i fingrarna. Jag tar medicin varje dag men har ändå ont ibland, särskilt när jag tränat i maskiner på gymmet eller när jag gör armhävningar på gruppträning. Är det farligt att det gör ont i mina händer vid träningen?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Det är inte farligt att träna när man som du har en ledinflammation, oavsett om det är vanlig reumatism eller en ledinflammation, orsakad av till exempel psoriasis eller allmän ledförslitning, så kallad artros. Träning stärker muskler, senor och ledband så att de ömmande lederna rör sig på ett mera optimalt sätt. Om man har ont i någon led kan det av naturliga skäl vara svårt att ta i kraftfullt vid träningen för att kunna uppnå den optimala träningseffekten. På välutrustade gym finns hjälpmedel för att minska belastningen på till exempel händer eller handleder utan att ge avkall på träningseffekten. Du kan också boka tid hos en sjukgymnast som kan visa hur du kan träna på ett bra sätt utan att smärtan i händerna försämras.

Scroll to Top