• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Min hustru har svårt för att svälja

  Jag får hjälpa min fru att äta efter en stroke för några år sedan. Hon hostar ofta upp maten och verkar ha svårt att svälja. Hon kan inte tala och kan inte beskriva vad som är felet. Det märks också att hon gått ner några kilo sedan på någon månad. På vårdcentralen har de tagit prover och allt är bra. Jag är också orolig att hon inte kan svälja tabletterna som hon ska ta varje dag.

  Doktor Lennart Skoog svarar:

  Din frus sväljningssvårigheter kan ha samband med att nervernas styrning av sväljningsmusklerna inte fungerar som de ska efter hennes stroke. Det är särskilt vanligt hos de patienter som tappar talet efter en stroke. Eftersom hon nu även har tappat i vikt är det dock viktigt att alltid göra en fullständig undersökning av matstrupe med en gastroskopi för att hitta rent mekaniska hinder i matstrupen som olika förträngningar eller rent av en fastsittande främmande kropp. Du ska be vårdcentralsläkaren om en remiss för gastroskopiundersökning för din fru så dessa orsaker kan uteslutas eller eventuellt undanröjas.

  Det är också viktigt att en dietist blir inkopplad som kan planera en bra måltidssammansättning som är lättsvald. Din fru kan också under vägledning få sväljningsträning via en logoped dit det också behövs remiss från din vårdcentralsläkare.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!