• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur går det med arvet efter maken?

  Min make avled tidigare i år. Han hade två tidigare barn som inte ärvde något eftersom där inte fanns något att ärva, utan allt tillföll mig. Hur blir det när jag går bort? Ärver de då efter mig eller tillfaller det endast mina barn? Är osäker på detta.

  Jurist Peter Samuelsson svarar:

  När du skriver att din makes barn inte ärvde något och att allt istället tillföll dig, tolkar jag det som att den så kallade basbeloppsregeln har tillämpats. Denna undantagsregel, innebär att du som efterlevande alltid har rätt att få behålla egendom upp till ett värde av fyra prisbasbelopp, vilket i år motsvarar 4 x 44 400 kronor det vill säga totalt 177 600 kronor. I egendomen inräknas då både din och din makes sammanlagda nettogiftorättsförmögenhet jämte din eventuella enskilda egendom.

   Vad jag förstår understeg boets värde denna gräns och att din makes barn därför nu inte ärvde sin far. För att dessa inte ska bli helt lottlösa på sikt medför denna undantagsregel, att särkullbarnen har omvandlats till vara så kallade efterarvingar. Detta innebär att de istället ska ärva sin far den dag du dör. Den andel, vanligtvis hälften, av det du lämnar efter dig anses då utgöra arv från din make att fördelas mellan hans två barn och resterande andel som ett morsarv till dina barn.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!