• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Finns det någon medicin mot blodtrycksfall?

  Jag har haft blodtrycksfall två gånger, senaste gången låg jag ute på tomten avsvimmad i tio minuter. Jag var som förlamad. En granne fick se mig och hjälpte mig upp. Kände ingenting utan bara svimmade. Finns det ingenting att göra så jag inte får blodtrycksfall igen. Vågar inte gå ut och gå. Jag slog i hela benet och höften som blev blåsvart och är svullet och ömmar fortfarande efter sju veckor.

   Finns det inga mediciner mot detta? Jag äter medicinerna Levaxin 100 mikrogram och 75 mikrogram, Cardizem Retard, Madopark GE Retard, Lasix Retard 30 mg, Isorbidmononitrat Mylan 20 mg, Waran 2,5 mg, Simvastatin 20 mg. Är 82 år gammal. Har haft två proppar i lungan

  Doktor Lennart Skoog svarar:

  Av din beskrivning så anser jag att det är nödvändigt med en snar undersökning på din vårdcentral. Detta för att bland annat kontrollera att ditt hjärta inte går för långsamt eller att du har något annat problem med ditt hjärta, till exempel en stel hjärtklaff som gör att blodtrycket inte kan hållas uppe då du är fysiskt aktiv. I samband med en sådan undersökning mäts också blodtrycket i liggande, sittande och stående ställning för att se om din blodtrycksreglering är ostabil.

   Du har en hel del mediciner som var och en sänker blodtrycket, till exempel Cardizem, Madopark, Lasix och Isobidmononitrat och med dessa mediciner tillsammans ser jag att det kan finnas en stor risk för blodtrycksfall. Ibland måste man minska på mediciner som sänker blodtrycket för att minska risken för fallskador och man får då acceptera att blodtrycket blir lite högre än enligt strikta normer.

   Att ditt ben fortfarande är missfärgat och gör ont beror sannolikt på att du fick en större blödning i mjukdelarna eftersom du äter den blodförtunnande medicinen Waran. Detta är ytterligare ett skäl att se över din medicinering för att minska risken för fallskador och därmed risken att också i samband med en sådan händelse riskera att få ett slag mot huvudet som kan ge en blödning där.

   Beställ tid snarast för konsultation hos din vårdcentralsläkare! Ta gärna med detta svar.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!