Jag läste i någon tidning i våras att det var bra att äta mycket blåbär, eftersom det påstods skydda mot hjärtinfarkt. Det låter ju väldigt bra men stämmer det verkligen?

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Det kom en studie i januari som visade just detta, att ett högt intag av blåbär och jordgubbar (mer än tre portioner per vecka) kan minska risken att drabbas av hjärtinfarkt hos unga och medelålders kvinnor.

 

Forskare vid Harvard-universitetet i USA studerade 93 600 kvinnor i åldern 25-42 år i 18 år, med start 1991.

 

Bland de kvinnor som konsumerade de högsta nivåerna av antocyaniner, som finns i just blåbär och jordgubbar, sågs färre antal hjärtinfarkter jämfört med dem som inte hade ett högt intag.

 

Risken minskade med 32 procent bland de kvinnor med det högsta intaget jämfört med kvinnor som sällan åt dessa bär.

 

Samtidigt kunde forskarna konstatera att de kvinnor som åt mycket blåbär och jordgubbar, även rökte i mindre utsträckning, motionerade i högre utsträckning samt åt mer fiber och mindre fett.

 

Forskarna kan däremot inte fastlägga om det går att ta antocyaniner som kosttillskott istället för de verkliga bären.

 

Så min rekommendation blir att äta mycket blåbär och jordgubbar som en del av en i övrigt balanserad och hälsosam kost och livsstil, med mycket motion.