Hur ska jag kunna släppa taget?

Jag är en tjej på 21 år som mer än gärna vill ha hjälp att komma ur ett väldigt dåligt förhållande. Jag och min pojkvän...

Jag är en tjej på 21 år som mer än gärna vill ha hjälp att komma ur ett väldigt dåligt förhållande. Jag och min pojkvän har varit tillsammans i tre år. Eller egentligen lämnade jag honom för ett halvår sedan, men vi har fortsatt att försöka lappa ihop förhållandet till och från i alla fall. Och fortfarande pågår detta!

 

Han är elak och ibland litet våldsam. Han säger jättefula och hemska saker som sårar otroligt. Han har aldrig slagit mig, men han tar i mig hårt. Han knuffas och en gång har han rivit mig i håret. Han har även tagit tag i min tröja och slängt upp mig mot väggen.

 

Han har haft en besvärlig barndom och lider mycket av det. Han går även hos en psykolog för att bearbeta saker han har varit med om som barn. Trots allt detta har jag alltid älskat honom väldigt mycket eftersom vi även haft många fina stunder och han kan vara en riktigt snäll och fin kille.

 

Men jag har tröttnat rejält på att bli behandlad så här. Jag skulle kunna gå när som helst – men kan ändå inte. Jag behöver hjälp med att kunna släppa taget. Jag har prövat så många gånger. Men det går inte, jag återvänder alltid. Hur ska jag göra?

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Att lämna en relation kan vara svårt till och med när den är destruktiv. Sällan är ju saker bara bra eller dåliga och det tycks stämma även när det gäller din relation med din kille. Han har sidor som du verkligen ogillar och andra som du tycker mycket om och som gör det svårt för dig att lämna honom.

 

Relationer där det sägs elaka saker och där fysiska övergrepp förekommer är inte bra, så jag tycker att du gör helt rätt i att vilja lämna den. Men kom ihåg att det inte kommer att vara enkelt. Tvärtom, du kommer att behöva påminna dig om ditt beslut flera gånger och stå fast vid det minst lika många gånger.

 

Det låter som att både beslutet om att lämna din kille och genomförandet av det ligger hos dig. Det kan kännas tungt att det är så och du kanske önskar att någon annan skulle hjälpa till eller göra så att det gick lättare men tyvärr är det sällan så. Vill du att det ska hända behöver du lita till dig själv för att se till att det händer. Men du kan ta hjälp och stöd för att klara det!

 

Ett sätt att hjälpa dig själv på är att påminna dig om vad det är för slags relation du egentligen önskar dig.

 

Tänk igenom det så att du kan ha det som en slags “målbild” framför dig. Låt den bilden påminna dig om vart du är på väg och att du kan nå dit om du lämnar din nuvarande relation. Kanske kan du till och med ge dig själv ett löfte om att klara av detta?

 

En annan sak som kan hjälpa dig kan vara att du och din kille bryter kontakten helt under en tid för att relationen verkligen ska upphöra. Det låter annars som att risken är stor för att ni väcker upp den igen, något som tydligen hänt vid flera tillfällen. Om ni varken ses eller hörs blir det kanske lättare för dig att hålla ditt löfte till dig själv? Hur länge det behöver vara så är svårt att veta på förhand men under en tid kan ett uppehåll i kontakten sannolikt underlätta.

 

Fundera också på om det finns personer runt dig som skulle kunna ge dig stöd och uppmuntran. Det kan vara skönt att ha någon vid din sida som vet att du försöker lämna relationen och som vet att det är svårt.

 

Någon som kan påminna dig om din egen önskan och stötta dig om du sviktar. Kanske finns det någon vän eller familjemedlem som kan hjälpa dig? Kanske vill du hellre söka professionell hjälp?

 

Du kan också behöva hjälp att bearbeta dina upplevelser av den relation du varit i eftersom den som sagt verkar ha varit mycket destruktiv. Att leva i en relation där man får höra elaka och nedsättande saker och blir utsatt för fysiska övergrepp påverkar ofta det psykiska måendet. Det är lätt att tro att man inte är värd bättre, att det är fel på en eller liknande saker. Om du känner igen dig i det är det en god idé att gå till en psykolog så att du kan må bättre och komma vidare även i det avseendet.

Scroll to Top