• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför luktar det illa i min näsa?

  Jag är en 76 årig kvinna som helt plötsligt har fått en illaluktande doft från näsan, i alla fall känns det som om den kommer därifrån. I början av september månad var jag på hälsokontroll på min vårdcentral. Alla prover som togs var bra. Fick också lungorna röntgade och allt bra.


  I slutet av september fick jag en kraftig förkylning, tappade både smak och lukt, men det har kommit tillbaka fullt ut. Har en besvärlig IBS-mage, mest diarré eller mycket lös mage och har sedan 30 år tillbaka en kraxig och slemmig hals. Har varit hos flera läkare, även öron-, näs- och halsspecialister, utan att ha fått något slemlösande som hjälper.


  Är mycket torr i mun, näsa och ögon, särskilt på natten. Har hjälpmedel till det. Äter mediciner Amiloferm, Pravastatin, Levaxin och Lasix 60 milligram. Känner mig för övrigt inte sjuk på något sätt. Vad är det här och vad kan man göra åt det?

  Doktor Lennart Skoog svarar:

  Om jag förstår dig rätt så har problemet med illaluktande doft i näsan kommit senaste månaderna medan du har haft slembesvär sedan lång tid i luftvägarna. Därför tror jag inte att dina kroniska slembesvär har med ditt förhållandevis nya luktbesvär att göra.


  Utifrån din berättelse tror jag att ditt besvär kommer från någon av käkbihålorna, det vill säga de största bihålorna som finns bakom överkäksbenet. Där kan det finnas en kronisk inflammation och det inträffar särskilt vid en specialform av bihåleinflammation, som heter dental sinuit, vars illaluktande doft blir påtaglig. Det finns då en inflammation i anslutning till någon eller några tandrötter, som i överkäken ligger mycket nära, bara någon millimeter från käkbihålan. Inflammationen orsakas inte sällan av bakterier som trivs bra att vara inkapslade och helst vill undvika syre. De kallas anaeroba bakterier och framkallar otrevlig lukt.


  För att utreda detta tycker jag att du i första hand ska be din vårdcentralsläkare om en remiss till en öron-, näs- och halsläkare samt en remiss för datortomografi (skiktröntgen) av dina käkbihålor. Om min misstanke skulle vara riktig är det i första hand en oralkirurg som kommer att hjälpa dig bli frisk.

   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!