• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vilket är bäst för min hemmaboende bror?

  Jag har en bror som är 26 år och fortfarande bor hemma. Mamma vill att han ska flytta hemifrån. Pappa däremot tycker synd om min bror eftersom han inte har något jobb och låter honom därför bo hemma utan att betala en krona, trots att det tär på deras ekonomi.

   Mamma ringer till mig och klagar över att pappa inte vill göra något åt situationen. När jag sedan pratar med pappa så tycker han att jag inte har något med saken att göra eftersom jag inte bor hemma längre. Längre än så kommer vi inte.

   Jag orkar inte höra på deras gräl om detta. Jag har bett mamma ta kontakt med socialtjänsten för att på det sättet se till att han kommer hemifrån någon gång. Är det rätt väg att gå?

   

  Psykolog Liv Svirsky svarar:

  När jag läser det du skriver undrar jag vad din bror själv vill. Vill han bo kvar hos föräldrarna eller flytta hemifrån? Om han önskar flytta, vet du vad som hindrar honom?

  Det finns ju många saker som kan göra att man inte kan flytta, allt ifrån att inte hitta en bostad som man har råd med till att vara rädd för att bo på egen hand. Jag skulle vilja föreslå att du pratar med honom om det. Då kan han berätta om han behöver hjälp på något sätt och du kan avgöra om du kan bistå honom.


  Du frågar om din mamma kan få hjälp via socialtjänsten. Det är alltid bra att kontakta dem och eventuellt även andra myndigheter som försäkringskassan, för att kolla upp vad som gäller, så det låter som en klok väg att gå. De kan sedan i sin tur ge ytterligare råd.

  Du beskriver att dina föräldrar har olika åsikter om att din bror bor hos dem. Det låter som att de i första hand skulle behöva enas om en gemensam inställning till det hela. Om de har svårt att enas kanske du kan uppmuntra dem att gå och prata med någon. De kan vända sig till familjerådgivningen där de bor eller söka parterapi privat.


  Du skriver i ditt brev att det är jobbigt att höra deras bråk. Hur skulle det vara om du helt enkelt bad dem att inte tala med dig om situationen? Det löser naturligtvis inte deras problem men befriar dig från att vara en del i det. Det kan till och med leda till att de tvingas tala med varandra och då kan chansen att de hittar en gemensam lösning öka.

   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!