• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur ska jag göra för att öka vikten?

  Jag är en 57-årig kvinna, 170 centimeter lång, väger 58 kilo. Mitt blodtryck är normalt (130/70), Hb 158, blodglukos ligger mellan 3,4 på morgonen och 4,4 efter lunch och middag.


  Är aggressiv på morgonen. Kommer från en diabetikerfamilj men är ensam om mitt fina blodglukos i två generationer. Kämpar med att gå upp i vikt, äter mycket sött, fett och så vidare. Tycker inte om att tvingas äta medicin men undrar om det finns något naturmedel som kan hjälpa mig med vikten och blodsockret. Är blodgivare och medicinfri. Cyklar 4-5 kilometer dagligen, simmar två gånger per vecka och lyfter tyngder.

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Ditt BMI är 20,1. Det anses som "normalt" och det är bra om du kan behålla den. Eftersom du skriver att du tränar mycket och anstränger dig för att gå upp i vikt kanske du helt enkelt äter fel mat eller för lite mat.


  Det finns inget naturmedel eller liknande som hjälper dig att gå upp i vikt. Det är istället mycket bättre att du ser till att din kost är varierad och består av bra nivåer av kolhydrater, fett och proteiner eftersom du tränar mycket.


  Jag diskuterade med en kollega som är distriktsläkare som förklarade att det finns ett antal sjukdomar som kan påverka vikten. Dessa är bland annat olika ämnesomsättningssjukdomar och rubbningar i sköldkörtelns funktion. Därför föreslår jag att du beställer tid hos en allmänläkare för en allmän hälsoundersökning.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!