Hur ska mor och döv dotter komma överens?

Jag är god vän till en kvinna som tyvärr inte kan så bra svenska. Hon vill genom mig be om din hjälp.Kvinnan har sex barn...

Jag är god vän till en kvinna som tyvärr inte kan så bra svenska. Hon vill genom mig be om din hjälp.
Kvinnan har sex barn och yngst är en dotter som varit döv sedan födseln. De andra barnen har alla gift sig och lever med egna familjer. Det var planerat att yngsta dottern med tanke på sitt handikapp inte skulle bli gift utan stanna kvar i hemmet och ta hand om föräldrarna när de blev gamla. I hemlandet gick hon aldrig i skola och hon var elva år när familjen flyttade till Sverige.

 

Familjen tvingades fly sitt hemland på grund av krig och kvinnan säger att man måste acceptera en framtid i Sverige. Det har varit bra för de stora barnen men inte för yngsta dottern, menar hon.
I Sverige har flickan gått i en speciell skola för döva barn. Hon har lärt sig teckenspråk och kan kommunicera bra. Men hon har också fått svenska vänner som hon umgås med och likaså fritidsaktiviteter utanför hemmet. Modern har försökt att förstå detta men det har inte varit lätt eftersom hon är van att spendera all sin tid med dottern och att ha henne som hjälp i hemmet.

Flickan är nu 22 år gammal och bor hemma även om hon velat flytta till eget boende. För några veckor sedan kom en stor chock. Flickan berättade att hon träffat en man som hon förälskat sig i och att mannen älskar henne. Hon vill att de ska gifta sig.
Mannen är kristen infödd svensk med svenska föräldrar. Modern till flickan är förtvivlad och undrar vad hon ska ta sig till. Hon känner att mannen bara utnyttjar hennes dotter och kan inte tro att en hörande man vill gifta sig med henne.

Flickan är väldigt vacker, positiv och intelligent. Mannen som hon mött har fått undervisning i teckenspråk, vilket han behärskar riktigt bra. Flickan säger att hon ska gifta sig med honom oavsett om hennes familj accepterar det eller ej. Mannens familj har accepterat flickan. Men modern är rädd att allt är iscensatt med illasinnade syften.
Nu har flickan i vredesmod flyttat hem till en kusin. Medlingsförsöken har misslyckats. Modern kräver att flickan flyttar hem igen och gör slut med mannen, vilket flickan vägrar. Hur ska man göra i den här konflikten?

Familjerådgivare Ingrid Winterhof svarar:

Man ser tydligt de kulturella skillnaderna i det du beskriver. I din väninnas hemland stannar handikappade barn hemma och lever med sina föräldrar och man tar hand om varandra. Hade familjen stannat kvar i hemlandet så hade det med all säkerhet också blivit så.

Det är så det fungerar i somliga delar av världen och som regel finns det också i dessa länder en stor okunskap. En människa är ju inte sitt handikapp utan är en egen person som råkar ha ett handikapp.

I och med flytten till Sverige förändrades dotterns situation radikalt. Och även föräldrarnas. Dottern tog till sig förändringen på ett positivt sätt och på samma vis som så gott som alla unga gör som går igenom en förändring. Lite svårare är det ofta för den äldre generationen.

Din väninna är rädd om sin dotter och försöker inte bara skydda henne utan också överbeskydda henne. Flickan, som är en vuxen kvinna idag, reagerar starkt och naturligt. Självklart ska flickan varken göra slut med mannen hon älskar eller flytta tillbaka hem till föräldrarna. Hon har stöd av släktingar hon bor hos och av pojkvännen, vilket hon säkert behöver. Istället handlar det om hur hennes föräldrar ska kunna acceptera vad som sker.

När man ser reaktioner som din väninnas handlar det ofta om okunskap. På en nivå är hon rädd för att det ska fungera som i hemlandet och att hennes dotters handikapp innebär att hon blir missbrukad och far illa om inte föräldrarna är där och beskyddar. Ofta räcker det inte med att förklara hur verkligheten ser ut här i Sverige. Det krävs att man får se och uppleva på egen hand.

Därför tror jag att det hade varit bra för din väninna att komma i kontakt med andra döva personer och se hur de lever sina liv. Då kommer hon att uppleva människor som lever ett fullgott och normalt liv, arbetar och har familj och som är lika respekterade som vem som helst i samhället. Sveriges dövas riksförbund, SDR, har internetadress www.sdrf.se och telefon 08-442 14 61. Det finns lokala kontor runtom i landet.

 

Om din väninna får hjälp med vidare kontakter så kan detta leda till något gott och bli till stor hjälp. Dels ge insikt i hur döva personer i Sverige lever rent generellt, dels ge information om vad dövhet innebär rent konkret.

En grundinställning ändrar man inte från den ena dagen till den andra men förhoppningsvis kan kunskap starta en positiv process hos din väninna, som innebär att hon så småningom kan acceptera.

 

Scroll to Top