• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad ska jag ta mot mina nattproblem?

  Jag är en 77-årig man som har Parkinsons sjukdom sedan elva år. Jag tar Stalevo sex gånger om dagen samt Sifrol plåster som jag tar en gång per dygn. Jag har sömnstörningar och urinträngningar så jag måste gå upp tre–fyra gånger per natt. Undrar nu om jag kan ta något naturläkemedel mot besvären som inte stör övrig medicin?

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Båda de besvär du nämner, sömnstörningar och urinträngningar, kan vara biverkningar av dina läkemedel. Det finns några olika naturläkemedel godkända av Läkemedelsverket som du kan pröva.

  För dina sömnstörningar kan du försöka med Dormiplant, Neval eller Valerina Forte, som alla innehåller extrakt av vänderot (Valeriana officinalis). Du kan också pröva Klimadynon eller Remifemin, som innehåller silverax (Cimicifuga racemosa). Den vetenskapliga dokumentationen är något osäker för alla dessa, men troligen finns en positiv effekt.

  Dina vattenkastningsbesvär kan också vara orsakade av godartad prostataförstoring. Då finns ett flertal naturläkemedel och växtbaserade läkemedel som är godkända av Läkemedelsverket; Cernitol, Curbisal, Prosabal, Prostakan, Sabamin eller Sanaxeen. De innehåller olika blandningar av pollen och extrakt av bland annat råg, timotej, majs, sågpalmetto och brännässla/etternässla.

  Du får hjälp att välja på ett apotek.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!