Är det farligt för mig ta det uppiggande preparatet?

Jag är en 54-årig kvinna som tar medicin mot högt blodtryck, Ramipril 10 milligram och Salures 5 milligram, en gång per dag. Ibland känner jag...

Jag är en 54-årig kvinna som tar medicin mot högt blodtryck, Ramipril 10 milligram och Salures 5 milligram, en gång per dag. Ibland känner jag mig väldigt trött och min väninna rekommenderade mig att ta Chisandra. Är det någon fara för mig att lyda hennes råd, med tanke på de mediciner jag tar?

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Du ska inte använda Chisandra (tablett) eller Chisan (lösning) om du har högt blodtryck. Det finns en studie där två patienter har fått förhöjt blodtryck efter intag av en av ingredienserna i Chisan, Rysk rot. Därför ska du inte heller ta andra preparat som innehåller Rysk rot om du redan har högt blodtryck. Både svenska FASS och Världshälsoorganisationen (WHO) tar upp högt blodtryck som kontraindikation för Rysk rot, liksom det Europeiska läkemedelsverket EMA.

Det finns några sovjetiska studier från 60- och 70-talen där man har sett positiva effekter på blodtrycket. Men studierna var okontrollerade och av blandad kvalitet, varför ingen hänsyn tas till dem idag.

Om du vill ha något uppiggande finns andra alternativ som istället innehåller preparaten ginseng och rosenrot.

Scroll to Top