Vad innebär det att ha en felvänd livmoder?

Jag är en kvinna på 45 år som sökte till gynmottagningen för en tid sen för smärtor i underlivet vid samlag. Det är väldiga smärtor...

Jag är en kvinna på 45 år som sökte till gynmottagningen för en tid sen för smärtor i underlivet vid samlag. Det är väldiga smärtor ibland så jag knappt kan andas. Jag fick då reda på att min livmoder ligger bakåtlutad! Hur vanligt är detta fenomen? Jag har pratat med mina väninnor men ingen har något liknande. Har man svårare för att bli gravid?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Ungefär 15 procent av alla kvinnor har en bakåtlutad livmoder, 30 procent har en framåtlutad livmoder och resten har en livmoder som står mer rakt upp.
Det är helt normalt och inget fel att livmodern är böjd bakåt så jag skulle inte vilja kalla detta “felvänd”.
 
För det mesta har livmodern samma läge genom hela livet, så du har sannolikt haft en bakåtlutad livmoder redan i tidiga tonår.
Livmoderns läge har ingen betydelse när man försöker bli gravid. Det har således inte varit svårare för dig att bli gravid på grund av att din livmodern är bakåtlutad. Det ger heller inte mer graviditets eller förlossningskomplikationer.
 
De flesta kvinnor med bakåtlutad livmoder har inga som helst besvär eller smärtor i samband med samlag. Men för vissa kan det ibland kännas obehagligt om mannen vid djup penetration eller i vissa ställningar stöter emot livmoderns baksida.
 
Det är tveksamt om de samlagssmärtor du beskriver skulle kunna ha att göra med livmoderns läge. Dels brukar smärtorna inte vara så intensiva dels skulle det vara märkligt om du plötsligt vid 45 års ålder skulle få problem med detta eftersom du troligtvis alltid haft en bakåtlutad livmoder. Ni kan försöka med olika ställningar och undvika djup penetration under en period. Om du då slipper smärtorna skulle det kunna ha ett samband.
Mest sannolikt beror dina smärtor på något annat så om du inte får rätt på detta får du söka upp din gynekolog igen!

Scroll to Top