Vilket preventivmedel vågar jag ha?

Jag är 28 år, har ett barn och planerar inga fler de närmsta åren. Jag undrar om jag utsätter mig för onödig risk genom att...

Jag är 28 år, har ett barn och planerar inga fler de närmsta åren. Jag undrar om jag utsätter mig för onödig risk genom att ha hormonspiral då min mamma haft bröstcancer i båda brösten. Min gynekolog säger att det inte är någon fara. Men vill nu ha en “second opinion” av dig.
 Med tanke på att man på 90-talet var så frikostig med östrogen mot klimakteriebesvär och det nu visat sig i studier att östrogenintag ökar risken för bröstcancer blir jag fundersam. Har provat kopparspiral men den gav så mycket mellanblödningar, vilket ledde till återupprepade svampinfektioner. Finns det andra alternativ?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Jag håller med din gynekolog om att det sannolikt inte innebär någon ökad risk för dig om du väljer att använda hormonspiral.
 Svårigheten med att ge preventivmedelsrekommendationer till kvinnor som har en nära släkting med bröstcancer beror på att det finns väldigt få vetenskapliga studier och de som gjorts omfattar ett litet antal individer.
 Tillgängliga data tyder inte på att kvinnor med ärftlighet för bröstcancer eller bärare av bröstcancergen skulle ha en påtagligt högre risk för bröstcancer i samband med användande av vanliga kombinerade p-piller som innehåller en kombination av östrogen och gulkroppshormon.
 Det finns överhuvudtaget inga data beträffande hormonella metoder, som bara innehåller gulkroppshormon som p-stav, minipiller, p-spruta och hormonspiral. Dessutom har man i olika delar av världen tolkat tillgängliga data så olika att man i USA till och med rekommenderar unga flickor med ärftlighet för bröstcancer att använda vanliga kombinerade p-piller i avsikt att minska risken för äggstockscancer.
 Den brittiska rekommendationen är att familjehistoria med bröstcancer inte påverkar risken för bröstcancer i samband med hormonella preventivmedelsmetoder vilket WHO håller med om men de tillägger att kvinnor som är bärare av en bröstcancergen möjligen kan få en liten riskökning om de använder kombinerade p-piller.
 Svenska Läkemedelsverkets råd och rekommendationer är de som vi ska följa. I dessa skriver man att om en kvinna har en syster eller mor som insjuknat i bröstcancer före 45 års ålder eller som är bärare av en bröstcancergen ska man i första hand använda icke-hormonella preventivmetoder, vilket i princip innebär kopparspiral eller kondom.
 Det beror således på vid vilken ålder din mamma fick sin bröstcancer. Var hon över 45 år och inte har en känd bröstcancergen kan du använda vilket preventivmedel som helst.
 Min egen tolkning av alla tillgängliga data är att den otroligt lilla mängd gulkroppshormon som frisätts från en hormonspiral med största sannolikhet inte kan påverka din risk för att insjukna i bröstcancer, så med tanke på att du redan prövat kopparspiral och fått problem i samband med detta skulle jag råda dig till att använda hormonspiral!
 Men det är mycket viktigt att du tar ett eget beslut utifrån den kunskap eller i detta fallet kanske den brist på säker kunskap som finns!

Scroll to Top