Meningeom är i de flesta fall en godartad tumör!

Jag skriver till dig för jag är så orolig för ett besked jag fått av min läkare. Det har gjorts en magnetröntgen av hjärnan på...

Jag skriver till dig för jag är så orolig för ett besked jag fått av min läkare. Det har gjorts en magnetröntgen av hjärnan på grund av jobbig huvudvärk sedan ett halvår. Igår fick jag besked om att jag har en 3 cm stor hjärntumör som kallas meningeom.
 Min läkare sa att jag troligen behöver opereras men att han först ska prata med en neurokirurg. Som det känns nu vill jag helst få bort den så snabbt som möjligt så jag slipper oroa mig. Jag skulle gärna vilja få din åsikt om saken.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Jag förstår att du känner oro och gärna vill ta bort tumören. Ordet hjärntumör väcker stark oro och ångest. Det goda i ditt fall är att du också fått veta att det rör sig om ett meningeom, vilket i de allra flesta fall är en helt godartad tumör som inte riskerar att sprida sig till andra delar av kroppen som elakartad cancer kan göra.
 Även om tumören är godartad så kan den, som jag antar gäller för dig, trycka på själva hjärnan trots att hjärnan vanligen är mycket anpassningsbar. De flesta har inga eller mycket få symptom av sitt meningeom. Enbart huvudvärk brukar inte tyda på hjärntumör utan beror oftast på ren spänningshuvudvärk, migrän eller ibland högt blodtryck.
 Meningeom växer oftast mycket långsamt och det tar lång tid innan man eventuellt får några besvär. Besvären kan vara diffusa såsom minnessvårigheter, talsvårigheter eller muskelsvaghet eftersom olika delar av hjärnan kan vara utsatta för tryck. Man kan få ihållande huvudvärk framför allt nattetid och på morgonen samt om man hostar. Illamående och synstörningar kan tillstöta om själva trycket innanför skallen ökar. Det finns också en ökad risk för epileptiska krampanfall om man har ett meningeom.
De allra flesta meningeom kan opereras bort fullständigt men ibland måste man kombinera med efterföljande strålningsbehandling. Om tumören är belägen på ett besvärligt ställe eller inte kan tas bort fullständigt vid operationen kan man använda en så kallad strålkniv där man med hjälp av mycket träffsäkra röntgenstrålar kan få bort tumören. Det finns också forskningsrön som visar att hormonbehandling kan användas för att krympa meningeom framgångsrikt.
 När din läkare diskuterat ditt fall med sin neurokirurgiske kollega, så får du besked om vilken behandling som är bäst i ditt fall. Och antagligen har du redan fått besked om det när du läser detta.

Scroll to Top