Jag har drabbats av något som liknar framfall!

Jag är en tjej på 33 år som har två barn. Senaste förlossningen var 2002. Har problem med mitt nya arbete. Jag gräver, lyfter och...

Jag är en tjej på 33 år som har två barn. Senaste förlossningen var 2002. Har problem med mitt nya arbete. Jag gräver, lyfter och bär mycket tungt. Har aldrig haft besvär med underlivet, men nu värker det då jag tar i och ömmar lite till och från under dagen.

Efter graviditeterna är jag ofta kissnödig men är annars frisk. Tog cellprov för några månader sedan och det var okej. Har opererats för cellförändringar 1999. Vad är detta? Träningsvärk?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Bäckenbotten är en komplex sammansättning av ett stort antal muskler i olika riktningar, nerver, kärl, ben, tarmar och urinvägar. Ett fysiskt tungt arbete av den sort som du beskriver innebär en kraftigt ökad belastning på just bäckenbotten och ställer stora krav på vävnaderna där. Vävnaderna i bäckenbotten kan också vara försvagade efter dina graviditeter och förlossningar. Framfall kan vara en konsekvens av det. Framfall kan bero på att den främre slidväggen är försvagad, motsvarande försvagning kan även drabba den bakre slidväggen samt slidans “tak”.

Utifrån var försvagningen sitter ser symtomen lite olika ut. Är bakre väggen mest påverkad kan detta bl a ge tarmtömningsbesvär. Sitter defekten huvudsakligen i framväggen kan detta t ex ge urinläckage och/eller täta trängningar. Framfall kan även i kombination med urinvägsinfektioner ge besvär som påminner om dina. Det är vanligt med såväl smärtor och trängningar i underlivet som dragningar och spänningar i ljumskarna om belastningen på bäckenbotten av olika skäl ökar.

Men det finns även andra förklaringar till den typ av besvär som du har fått. Ljumskbråck innebär en försvagning av muskulaturen i själva bukväggen långt ner mot ljumsken. Det finns olika typer av bråck beroende på var det sitter och vilka delar av muskulaturen som är påverkade. Ljumskbråck är känsligt för belastning i form av t ex tunga lyft och kan då kännas som om något bubblar ut i ljumskregionen eller mot blygden. Detta kan även kännas som en knuta som kommer fram t ex i samband med att man krystar, nyser eller hostar.

En ytterligare förklaring kan vara att besvären kommer från ländryggen. Nerver och muskler härifrån kan vid tunga lyft, ansträngning och efter förlossningar ge smärtor som kan sprida sig mot bäckenbotten. Det kan även ibland påverka vattenkastningen. Smärtorna kan huvudsakligen vara lokaliserade till ryggen men det är också vanligt med smärtstrålning mot ljumskar, lår, skinkor och bäckenbotten.

Stora cystor på äggstockarna och muskelknutor i livmodern kan också ge likartade besvär med tyngd- och spänningskänsla och molvärk i underlivet. Det finns ytterligare tänkbara orsaker till dina problem men det är svårt att bilda sig en uppfattning om hela symtombilden så här via brev. Jag tycker därför att du ska beställa tid hos din doktor eller gynekolog för undersökning och ställningstagande till fortsatt utredning.

Under väntetiden är bäckenbottengymnastik med bl a knipövningar bra för att kunna förstärka bäckenbottenmuskulaturen. Kanske är det fysiskt lite väl ansträngande för dig med ditt nya arbete men man kan få en förvånansvärt god effekt av bäckenbottenträning.

Scroll to Top