• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur farligt är det med skrumplever?

  Jag är en 56-årig kvinna som har fått veta att jag har början till skrumplever. Det var när jag fick ett svårt gallstensanfall som man upptäckte att jag hade för höga leverprover. Det gjordes en undersökning med ultraljud och den visade dels att min gallblåsa innehöll ett dussin stenar, dels att levern var ojämn och skrumpen. Nu ska jag kallas till en ny undersökning där man ska göra ett nålstick i levern och det känns väldigt oroligt.
   
  Att jag har gallsten har jag vetat i flera år men jag har dragit mig för en operation. Doktorn menar att gallstenarna kan ha skadat levern. Jag dricker nästan aldrig sprit, bara vin vid festliga tillfällen några gånger i månaden.
   
  Nu undrar jag hur farligt det är med skrumplever. Kan den botas? Har jag ingen framtid?
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Till skillnad från många andra organ kan levern efter en skada reparera sig själv och växa ut igen. Det är en god egenskap. Endast huden, röda benmärgen och de finaste blodkärlen kan också göra så. Men om skadan fortsätter att fördärva levern så bildas bindvävsärr. Och det är just den kombinationen av stramande ärr och nybildande öar av lever som kallas skrumplever (eller cirrhos på läkarspråk). Levern blir då bucklig och knottrig. Det var det doktorn såg på ditt ultraljud.
   
  Skrumplever är en allvarlig varningssignal. Det gäller att få slut på det som skadar levern. Annars riskerar man att levern blir så ärrig att den till slut inte orkar fungera.
   
  Vad är då orsaken? Ja, en möjlighet är att gallgången är för trång. Det kan vara en sten som fastnat, ett stort ärr eller en missbildning. Du bör absolut låta läkarna kontrollera dina gallvägar och din lever ordentligt. Om det finns något hinder för gallflödet så rekommenderar jag dig att säga ja till en operation. Gallan måste kunna lämna levern, annars far hela kroppen illa.
   
  Även en inflammation utlöst av immunförsvaret kan någon gång skada de finaste gallgångarna inne i levern. Åkomman kallas sedan gammalt "primär biliär cirrhos" vilket kan översättas till "okänt stopp i gallvägarna som ger skrumplever". Nu vet man att det är kroppens eget försvar som ger upphov till inflammationen och stoppet. Oftast är det medelålders kvinnor som drabbas av åkomman.
   
  Den överlägset vanligaste orsaken till skrumplever i vårt land är emellertid alkoholmissbruk, men det problemet har du ju lyckligtvis inte. Även giftiga kemikalier, t ex inom plastindustrin, impregneringsmedel som innehåller arsenik, bekämpningsmedel, giftig flugsvamp, anabola steroider, läkemedelsbiverkningar och för mycket järn kan orsaka allvarlig leverskada. De senaste åren har forskarna funnit att fettlever orsakad av kraftig övervikt kan vara en vanlig orsak till skrumplever. Eftersom övervikt är ett ökande problem även hos unga människor i västvärlden så beräknas vällevnad med störd ämnesomsättning orsaka mycket leverskrumpning i framtiden.
   
  Det gäller för doktorn att i tid finna och behandla din leverskada. Om det lyckas så bildas ingen ny skrumpning. De gamla ärren finns visserligen kvar som ett minne, men levern klarar att fungera om än med mindre marginal jämfört med tidigare. Så ge inte upp hoppet.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!