• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mina lymfkörtlar i ljumskarna har svullnat

  Jag är en 37-årig kvinna som sedan tre veckor har haft svullna lymfkörtlar i ljumskarna. Under förra veckan växte svullnaden snabbt för att sedan stanna av och bli oförändrad. På höger sida har jag två svullnader, den största ca 4 x 2 cm, och på vänster sida en. De blir hårdare och hårdare i konsistensen. Under den senaste veckan har jag också fått ett allt sämre allmäntillstånd. Jag känner trötthet, frossa och har ont i ryggen. Dessutom har benen svullnat och jag har också en svullen smärtande mage.
   
  I måndags besökte jag min läkare som tog prover. Sänka och mängden vita blodkroppar var normalt, även levervärden och strumaprov. Inga infektionssjukdomar som man kan testa immunitet mot. Doktorn vill vänta och se, men jag blir bara sämre och sämre. Svullnaderna är så besvärande att jag inte kan ha normala kläder längre (det är inte ljumskbråck).
   
  Nu undrar jag om jag ska följa läkarens råd och vänta eller om jag ska gå vidare. I så fall hur? Ska jag söka gynekolog för ultraljud? Cytologprov (livmodertappen) gjordes för mindre än ett år sedan.
   
  Jag har för 12 år sedan opererats för cellförändringar på livmodertappen och för 15 år sedan för malignt melanom. Jag gick på kontroller i tio år och det tycks inte ha spridit sig. Inga fläckar som tagits bort senare har varit maligna. Tack på förhand för svar.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Som du nog förstår kan jag inte exakt säga vad du har för sjukdom. För det krävs undersökning och provtagning. Om hälsan försämrats efter att du varit hos din läkare så är det nog klokast att söka igen. Symtomen har då i regel blivit tydligare och det är lättare för doktorn att ställa rätt diagnos. Det är också viktigt att eventuella komplikationer upptäcks och behandlas i tid. Om du har förtroende för läkaren som du varit hos så kan du försöka få ny tid hos denne igen. Annars skulle jag rekommendera dig att söka en gynekolog eller en venerologiskt kunnig läkare.
   
  Lymfkörtlarna i ljumskarna tar emot lymfvätska dels från benet och dels från bäckenet. Eftersom du har ont i ljumskarna på båda sidorna så sitter din sjukdom sannolikt mitt emellan, alltså i bäckenet och dess organ eller i slemhinnorna i underlivet.
   
  Vad är det då som kan göra att lymfkörtlarna sväller och blir stora och ömma? Jo, det torde inte vara någon tumörsjukdom. En cancer brukar nämligen inte göra ont förrän mycket sent i sjukdomsförloppet. Däremot finns det flera virus, bakterier och andra mikroorganismer som kan orsaka lymfkörtelsvullnad. Herpes-virus kan t ex någon gång ge mycket kraftiga reaktioner. Det gäller särskilt om man aldrig haft herpesanfall tidigare. Även andra smittsamma sjukdomar kan ge liknande symtom. Därför är det nog bäst att du blir kontrollerad och att eventuella prover tas på misstänkta smittämnen.
   
  Däremot är det mindre sannolikt att du har en allmän lymfkörtelinflammation som exempelvis körtelfeber. Då skulle det ha synts i blodproven och även lymfkörtlarna på halsen och i armhålorna skulle ha varit förstorade.
   
  Dina tidigare cancersjukdomar kan knappast förklara dina nuvarande besvär. Dottersvulster brukar nämligen växa långsamt och stillsamt utan framträdande symtom och har inte ett så snabbt och stormande förlopp som det du beskriver. Dessutom har det gått 12 år sedan du var sjuk i livmoderhalsen och 15 år sedan du fick opererat bort ditt elakartade födelsemärke. Efter så lång tid är risken för återfall mycket liten. Jag tror att du i stället råkat ut för en infektion och råder dig att bli undersökt igen.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!