• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Orsaken till blodbrist bör utredas

  På grund av blodbrist har jag fått järntabletter. Senaste undersökningen visade att blodvärdet fortfarande är lågt (88) men att järnbehovet inte finns längre. Ska jag fortsätta att ta tabletterna?
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Jag råder dig att gå tillbaka till din doktor för att utreda den verkliga orsaken till din blodbrist. Om det visar sig att du lagrat upp ett reservförråd av järn i benmärgen och levern så har du ingen järnbrist och i så fall behöver du inte längre ta dina järntabletter. Men det får utredningsproven hos doktorn avgöra.

  Ditt låga blodvärde måste emellertid ha en orsak som sannolikt behöver åtgärdas. Blödning från mage och tarm eller rikliga menstruationer kan vara en orsak. Ibland är det brist på B12-vitamin eller folsyra som gör att de röda blodkropparna inte mognar och därför får kortare livslängd. Du kan också ha en helt annan sjukdom som stör den röda benmärgen så att den inte orkar bilda tillräckligt med röda blodkroppar. Det kan vara en kronisk inflammation som t ex ledgångsreumatism eller någon dold bakteriehärd.

  Sjukdomar i levern eller njurarna kan också ge blodbrist som symtom. Njurarna bildar normalt ett hormon som heter Epo och som stimulerar benmärgen att bilda röda blodkroppar. Vid njurskador minskar tillgången på Epo och därför sjunker blodvärdet. Epo finns nu som medicin på apoteket och används till patienter med urinförgiftning (uremi) och vid vissa tumörsjukdomar som ger låga blodvärden som blir bättre genom ett tillskott av Epo.

  Även struma med sänkt ämnesomsättning kan ge blodbrist som läker om man får behandling med sköldkörtelhormon. Det finns också en rad både ärftliga och förvärvade tillstånd som gör att de röda blodkropparna går under i förtid. Slutligen kan benmärgens blodbildande celler vara skadade av virus, läkemedel, tumörsjukdom eller av ett överaktivt immunförsvar.

  Listan på olika orsaker till blodbrist kan som synes göras lång. De vanligaste orsakerna till lågt blodvärde är dock blödning och järnbrist samt störd benmärg på grund av en annan, svår sjukdom. Ditt blodvärde (hemoglobinvärdet) var 88 och det är klart under normalvärdets nedre gräns som ligger vid 120. Därför anser jag att orsaken bör klargöras.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!