• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför får man sendrag?

  Varför får man svåra sendrag i benen, oftast på natten? Tacksam för svar i tidningen.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Sendrag, d.v.s. kramp i en muskel i foten eller vaden, är ett mycket vanligt besvär. Orsaken till den smärtsamma krampen är ännu inte riktigt klarlagd, men man vet att den börjar med elektriska signaler i nerven som går genom vaden ner till foten. Sendrag förekommer ibland vid uttorkning och saltbrist eller vid låg ämnesomsättning. Men det finns också hos helt friska personer och är i de allra flesta fall helt ofarligt. Det är bara om besvären inte vill ge vika av sig själv, eller om man får en bestående kraftlöshet och stelhet i musklerna, som det är skäl att söka en läkare för kontroll.

  Någon bra och snabbverkande medicin mot vanliga smärtsamma muskelkramper har läkarna tyvärr inte. Rogivande medel kan hjälpa men oftast har krampen redan släppt innan medlet hinner verka. Malariamedlet kinin som även är muskelavslappnande har prövats i besvärliga fall, liksom olika mediciner mot epilepsi. Men som förebyggande behandling under lång tid kan de knappast rekommenderas.

  Oftast släpper det smärtsamma sendraget om man går upp och trycker foten hårt mot golvet. Även varma fotbad kan vara till hjälp.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!