• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför får man höga levervärden?

  Varför får man höga levervärden? Hur får man det att gå tillbaka igen? Vilket namn är det på provet och vad är normalvärdet? Jag har aldrig druckit alkohol.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Leverproverna är invecklade och lite svåra att förstå sig på även för doktorer, så din fråga är berättigad. Levern kan testas på flera sätt. Man kan kontrollera hur bra den fungerar och hur den t ex tillverkar äggviteämnen (albumin) eller tar hand om vissa slaggprodukter (bilirubin). Det finns också prov som visar om levercellerna är skadade (ALAT) och gått sönder. Slutligen avslöjar andra prov om gallgångarna som samlar upp och leder bort gallan är tilltäppta (ALP och GT). Doktorn brukar därför analysera minst ett halvt dussin olika blodprov när hon/han vill utreda hur levern mår.

  Orsaken till att en lever är sjuk kan vara mångskiftande och behandlingen varierar därför. Här är några exempel på sjukdomar i levern: En gallsten kan ha fastnat och måste då opereras bort. Ett sviktande hjärta kan göra att blodet stockar sig i levern och hjärtat bör då behandlas med vattendrivande hjärtmedicin. Virushepatit kan påverka levern och behandlas bäst med virusmediciner eller förebyggande vaccination. Om levern inte tål ett läkemedel och blir sjuk av den orsaken så måste man omedelbart sluta med den skadliga medicinen. Ibland kan immunförsvaret angripa levern och andra gånger kan fel på ämnesomsättningen ligga bakom en leversjukdom. Tumörer kan också skada levern, liksom för mycket alkohol, men det är ju inte aktuellt i ditt fall. Bäst är nog om du låter en doktor sköta utredningen så att du får rätt diagnos.

  Här är de allra vanligaste leverproverna och deras normala värden när man är frisk:

  Bilirubin (S-Bil) under 20

  ALAT under 0.8

  GT under 0.8 (kvinnor) eller under 1.3 (män)

  ALP under 4.6

  Albumin över 36

  Det finns också andra prov som doktorn kan behöva ta, och ibland görs en ultraljudsundersökning av levern. Lyckligtvis är levern ett av de få organen i kroppen som kan nybildas och växa ut igen efter en skada. Det gäller bara att upptäcka sjukdomen i tid.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!