• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför får man ansiktsförlamning?

  Jag har fått en förlamning av ansiktsnerven på höger sida. Det började med ont i örat och därefter kom förlamningen. Hos jourhavande läkare togs ett s k borreliaprov och nu har jag fått besked genom sköterskan att det inte var borrelia. Jag är kallad på återbesök om en månad, men jag har inte fått veta vad förlamningen beror på, inte heller har jag fått något recept på medicin. Diagnosen är facialispares. Vad är egentligen detta för sjukdom? Varför får man den? Är den vanlig? Hur länge brukar förlamningen sitta i? Kan man medicinera bort förlamningen?
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Ansiktsnerven (nervus facialis på latin) börjar i hjärnstammen och löper i en trång benkanal på båda sidorna av huvudet förbi mellanörat och genom en spottkörtel ut till kinden. Nerven är lång och blir därför lätt skadad. Då hänger mungipan och ögonlocket, samtidigt som halva ansiktet blir orörligt och stelt. Om det är svårt att blinka måste ögat skyddas med salva.

  I cirka 2/3 av fallen kan man inte säkert säga vad som är orsaken vid en plötslig ansiktsförlamning. Sannolikt är det därför du inte fått något ordentligt besked av doktorn. Förr trodde man att ansiktsförlamning berodde på att man satt i drag. Numera menar man att det oftare beror på ett virus eller möjligen en borreliainfektion efter fästingbett. I ditt fall var dock borreliaprovet i blodet tydligen normalt.

  Lyckligtvis är en ansiktsförlamning i regel lindrig och går över av sig själv inom några månader utan någon behandling. Men om slappheten i ansiktet är störande, om kinden är svullen eller om du har balansproblem och nedsatt hörsel bör du undersökas av en öronläkare. Detsamma gäller om förlamningen kvarstår efter 6 månader. Vid undersökningen kontrolleras noggrant att nerven inte kommit i kläm, och den elektriska nervledningen mäts. Vid en allvarlig nervskada med svår ansiktsförlamning kan en neurokirurg eventuellt ersätta och koppla ihop den utslagna nervstumpen med en frisk nervgren från tungan eller halsen. Hjärnan lär sig sedan att använda den reparerade nerven på rätt sätt och röra ansiktet i stället för att vicka på tungan eller vända på huvudet. Men förhoppningsvis kommer din ansiktsnerv att läka av sig själv så att din högra ansiktshalva blir som förut.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!