• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad ska jag göra åt min klåda?

  Nu börjar jag bli desperat. Jag är en 45-årig kvinna som aldrig förr har haft gynekologiska problem. Sedan nästan ett år tillbaka har jag en intensiv klåda precis där behåringen slutar runt om slidöppningen. Det kliar inte hela tiden men kan återkomma många gånger per dag. Jag kan inte låta bli att klia och det blir illande rött och sårigt. Precis över klitoris är en liten knuta som inte gör ont men där spricker huden ibland och det svider förstås.

  Min mens har alltid varit stabil. Jag var i kontakt med en gynekolog och fick rådet att lufta huden. Jag fick köpa enprocentig Canesten receptfritt på apoteket men det är ju ett medel mot fotsvamp. Jag blir så orolig och detta påverkar mitt och min mans samliv. Allt blir så spänt. Vad har jag drabbats av och vad kan jag göra?
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Det är viktigt att du beställer en återbesökstid hos din gynekolog. Helt självklart blir du desperat av denna ständiga klåda. Av ditt brev framgår inte riktigt klart om du använt Canestensalva enligt föreskrift varje kväll sex dagar i följd, inte heller om du upprepat behandlingen ifall det inte hjälpte eller om besvären återkom efter den första kuren. Några enstaka behandlingsdagar är inte tillräckligt med enprocentig salva. Däremot räcker engångsbehandling med den tioprocentiga salvan.

  Canesten är ett av flera preparat mot svampinfektioner. Det finns olika typer av svampinfektioner som vi kan råka ut för och som kan drabba olika delar av kroppen. Svampinfektion i munhålan är vanligt hos äldre personer och hos spädbarn och som vi brukar kalla "torsk" hör hit. Vanlig är också fotsvamp liksom svampinfektion under brösten och i armhålorna.

  Canestensalva finns i två former, dels som vaginalkräm eller vaginaltabletter (vagitorier) för behandling av svamp i underlivet, dels som kräm eller liniment för behandling av hudsvamp, bl a fotsvamp. Kan det vara så du har läst i FASS om Canesten och då uppfattat att Canesten bara är mot fotsvamp? Se efter en gång till! Jag hoppas verkligen att detta inte fått dig att låta bli att använda salvan. Skulle du vara tveksam någon gång framöver så ring apoteket, doktorn eller hans sköterska och fråga!

  I underlivet är svampinfektioner lokaliserade till yttre könsdelarna och slidan. Hela området kan vara angripet långt ner på insidan av låren, ut mot ljumskarna och bakåt runt och ovanför tarmöppningen. Men oftast är utbredningen mera begränsad till antingen slidan eller vagina. Många av oss har de här mikroorganismerna på hud och slemhinnor utan att någonsin få besvär. Det krävs oftast att någonting tillkommer som på något sätt rubbar balansen. Därför kan svampinfektioner blossa upp t ex under en antibiotikabehandling. Det är vanligt när blodsockerhalten är hög hos personer som har diabetes. Det är också vanligt under graviditet. Hos de kvinnor som lätt får svampinfektioner blir det ofta värre i samband med mens och efter samlag kan det också vara besvärligt.

  Behandlingen ska påbörjas så snabbt som möjligt. Därför är det bra att de här preparaten numera kan köpas receptfritt på apoteket. Man kan ofta själv få bukt med infektionen utan läkarbesök. Men det finns svampinfektioner som kan vara synnerligen svåra att behandla. Det kan krävas långtidsbehandling med mediciner och upprepade lokalbehandlingar. Här behövs uppföljning av läkare. Det finns emellertid också andra förändringar som kan ge klåda och som ska behandlas på annat sätt. Inte ovanligt är att det samtidigt finns en svampinfektion.

  Tre anledningar är det till att jag vill råda dig ta en ny kontakt med din gynekolog:

  Jag vill ge dig tre råd som jag hoppas du följer:

  1) Tvätta dig i underlivet med olja. Barnolja, olivolja eller något annat spelar ingen roll. Bara du helt låter bli att använda tvål och vatten. Du blir precis lika ren. Det kan vara litet ovant allra först men mycket snart kommer du att känna dig litet bättre.

  2) Du bör bli undersökt av gynekolog när svampinfektionen är nybehandlad genom att du använder salva under sex kvällar efter varandra ca två veckor före läkarbesöket.

  3) Du får inte riskera ditt samliv och din relation. Detta har redan pågått alldeles för länge. Blir det inte bra när du fått klådan under kontroll utan fortfarande känns lika spänt måste du ta upp även detta med din gynekolog, eller någon annan som han kan hänvisa till.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!