Det är bra att din syster har röntgat sitt huvud och att allt såg bra ut. Det finns nämligen en speciell liten godartad tumör, som går att operera och som kan sitta i höljet kring balansnerven innanför skallens ben vid örat. Tumören kallas neurinom och syns bäst på röntgen. Därför ingår en sådan röntgenundersökning i varje noggrann yrselundersökning hos såväl gamla som unga. Även större proppar och blödningar i hjärnan och dess hinnor samt andra förändringar som ökar trycket i hjärnan brukar synas på röntgen. Men något sådant kunde alltså röntgenläkaren inte finna.
Upprepade små proppar från halsens kärl eller hjärtat kan också ge ostadighet. Då brukar man samtidigt få andra symtom som övergående synrubbningar eller tillfällig svaghet i arm eller ben samt sluddrigt tal. I dessa fall bör man ev utredas med ultraljud på halsen och hjärtat. Nya små proppar kan, om så behövs, förebyggas med blodtunnande medel eller Trombyl. Denna behandling skulle din systers ordinarie läkare sannolikt kunna kontrollera.
Om yrseln är av den kraftigt snurrande typen så brukar felet sitta i balansorganet i innerörat. Då har den sjuke också snabba små rörelser i ögonen fram och tillbaka och bör vända sig till en öronläkare för kontroll av innerörat.
Det är tyvärr som du skriver långa köer hos neurologläkarna. Dit kan din syster få förtur om yrseln tilltar och är kopplad till andra neurologiska symtom som visar att felet sitter i hjärnstammen eller lillhjärnan.
Sammanfattningsvis är yrsel i form av ostadighet ett mycket vanligt symtom hos äldre personer. Orsaken är ofta oklar även om man i många fall skyller på arterioskleros. Själva besvären kan vara svåra att helt medicinera bort men det kan gå att påverka sjukdomsförloppet och förhindra återfall. Det är tillrådligt och klokt att din syster slutat köra bil och bra att hon tar stöd av andra när hon går på ojämnt underlag. Risken att bryta en höft eller handled är annars stor ifall hon trillar och inte hinner ta för sig och landa mjukt.