• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Urinläckage - ett mycket vanligt problem

  Jag är en kvinna på snart 40 år som plågas av urinläckage. Känner inte att jag läcker vid ansträngning eller vid hostningar/nysningar men redan på förmiddagen är trosorna gula. Vid toalettbesök sitter jag länge, "skakar" ut de sista dropparna och torkar mig noga, men alltid kommer det några droppar i trosorna eller på toalettringen.

  Jag tycker även att min urin luktar väldigt starkt. Hade för tio år sedan mycket problem med återkommande urinvägsinfektioner. Mår dåligt psykiskt för att jag alltid tycker jag luktar illa. Byter inte bara trosor minst en gång om dagen utan även långbyxor. Sätter mig aldrig i en soffa hos främmande utan väljer en stol så att ingen ska känna om jag luktar urin. Finns det någon hjälp för mig?
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Du har ett mycket vanligt problem. Och visst finns det hjälp. Men för att du ska kunna få rätt behandling krävs en korrekt diagnos vilket innebär att den som behandlar dig måste veta anledningen till dina besvär. För det behövs både gyn-undersökning och undersökning av urin och urinvägar.

  Det är bara en tunn muskelplatta och fina vävnadsstrukturer vi har som stöd i vår bäckenbotten. Urinröret hos kvinnan är bara 4 cm. Egentligen är det fantastiskt att vi inte har ständiga urinvägsinfektioner. Och att vi alls kan "hålla tätt" mot tyngden och trycket av hela bukinnehållet med full urinblåsa och kanske en graviditet, alldeles särskilt när belastningen på bäckenbotten ökar ytterligare vid skratt- eller hostttacker, nysningar och tunga lyft. Det räknas också som helt normalt och händer de flesta kvinnor av och till att det då droppar eller att det kommer en liten dusch. Uttrycket att "skratta på sig" känner alla flickor och kvinnor väl igen.

  Läckage samt smådroppande efter toalettbesök och även däremellan beror vanligtvis på att musklerna är litet uttänjda och svaga. Detta går att träna upp och ofta få alldeles bra genom dagliga knipövningar. Men det är viktigt att knipa rätt, vilket inte är så lätt. Instruktion av sjukgymnast eller uroterapeut kan vara en bra starthjälp. Sedan är det viktigt att själv envist fortsätta och att inte tröttna eller glömma bort.

  Det finns andra anledningar till både urindropp, läckage och ökade trängningar. Polyper i urinröret kan vara en orsak liksom framfall, tryck av en muskelknuta i livmoderväggen eller någon annan förändring i underlivet. Det är då i första hand detta som ska åtgärdas.

  Urinvägsinfektioner är vanliga hos kvinnor i alla åldrar. I din åldersgrupp har mer än var tredje kvinna haft minst en infektion i urinvägarna. Antalet ökar sedan successivt, särskilt efter klimakteriet då även östrogenbrist bidrar genom att göra slemhinnorna mer infektionskänsliga.

  Du har tidigare haft mycket problem med återkommande urinvägsinfektioner. Droppandet nu kan bero på att du fått en kronisk, så kallad tyst urinvägsinfektion som inte ger så mycket andra besvär. Kraftigt illaluktande urin skulle kunna tyda på det. Du bör alltså beställa tid hos en gynekolog som även behandlar kvinnor med urinvägsbesvär.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!