• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Svullnad i knävecken

  För ett par månader sedan fick jag ont i knävecken. De svullnade och känns som två ägg. Det stramar när jag går och småvärker. Det är också svårt att sitta. Jag är 75 år och smal. Vad är detta?
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Om man får en svullnad i knävecket kan det bero på att ledvätskan trycker och spänner så att det bildas en cysta som kallas "Bakers cysta". Orsaken kan vara en tillfällig överansträngning av leden, men också en mera kronisk ledförslitning, "artros", eller reumatisk ledinflammation, "artrit". Ibland kan cystan brista och ledvätskan sippra ut i vadmuskeln. Då får man rejält ont, benet svullnar och ömmar och symtomen liknar dem som man får vid en djup blodpropp i benet. Ultraljudsundersökning kan ge rätt diagnos om du har en Bakers cysta.

  Även inflammation i en av slemsäckarna vid knäleden, "bursit", kan ge svullnad och ömhet. Besvären brukar då ofta försvinna av sig själv, men eftersom du haft ont i två månader kan det vara klokt att söka hjälp, antingen hos doktorn på vårdcentralen eller hos en privatpraktiserande ortopedläkare. Ifall du har en cysta kan den punkteras och ledvätskan sugas ut. En eventuell inflammation kan doktorn dämpa med en kortisonspruta i knät.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!