• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Pungen är tre gånger så stor

  För ett par år sedan upptäckte jag att min man hade fått en utbuktning på pungen. Det såg ut som en tredje testikel. Nu ser pungen helst annorlunda ut, den är minst tre gånger större än tidigare och mjuk, inte knölig. Det är svårt att känna testiklarna. Jag tjatar att han ska gå till doktorn och undersöka sig men han vill inte. Jag förstår att han tycker det är genant.

  Vad kan man göra i detta läge? Vad kan det vara? Det är ju inte normalt. Kanske många män är generade i en situation som denna och kan få mod att gå till doktorn om du skriver om testikelproblem i din spalt. Min man är 60 år och mycket blyg.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Visst är många män generade och drar sig för att söka läkarhjälp när det gäller sjukdomar i de manliga könsorganen. Men väl hos doktorn brukar rädslan och obehagskänslan släppa. Tvärtom känns det då skönt att få bli ordentligt undersökt. Det är urologläkarna som är specialister på det här området men även en distriktsläkare brukar ha kompetens att göra en bra bedömning. All sjukvårdspersonal har tystnadsplikt och de är skyldiga att visa hänsyn och respekt inför sina patienter.

  Vad din man har för åkomma i pungen går inte att säkert säga utan att först undersöka honom. Kanske har han ett vanligt vattenbråck, dvs en ofarlig vätskesamling mellan två hinnor. Det kan också vara en svullnad i huden med lymfstockning efter en infektion eller kanske ett bråck med en bit av fettet vid tarmen som buktar ner i pungen. Urologläkarna har numera ultraljudsapparater som gör att de snabbt och smärtfritt kan ställa rätt diagnos och de klarar dessutom att hitta små tumörer innan de hinner sprida sig. Testikelcancer är lyckligtvis relativt sällsynt men förekommer i alla åldrar. Patienterna har numera goda chanser att bli botade, bara de söker i tid.

  Om din man inte själv vill beställa tid hos doktorn så kanske du kan hjälpa honom att få kontakt med sjukvården. Det är viktigt att han får en diagnos på sin åkomma. Troligen är den helt godartad, men det måste en läkare konstatera genom undersökning av pungen.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!