• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Måste jag ha samma blodtryck som i ungdomen?

  Jag undrar om ett blodtryck på 150/70 är farligt högt för en 72-åring? Min doktor menar att både blodtrycket och mina blodfetter måste sänkas. Blodfetterna är 6,3, men de måste vara under 5, säger doktorn, och blodtrycket får inte vara högre än 130/70. Jag har haft samma värde på blodfetterna i mer än tio år och de gick inte ner, trots att jag bantade flera kilo och åt fettfri mat för några år sedan.

  Nu har en del av kilona återvänt så jag måste gå ner i vikt igen och motionera mycket, har jag fått veta. Jag väger 86 kilo och är 176 cm lång. Att det är för mycket vet jag ju, men det är svårt att minska i vikt. Motionerar gör jag genom att cykla varje dag och ensam sköta både huset och trädgården.

  Hur ska jag bära mig åt för att få ner blodtrycket? Måste man verkligen vid 72 års ålder ha samma värden som när man var ung?
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Jag tycker inte att du behöver vara så orolig. Gränsen för vad som är ett sjukligt högt blodtryck flyttas upp med stigande ålder. Eftersom du fyllt 70 år så räknas endast blodtryck över 160/90 som höga. Du klarar den gränsen och kan således betrakta dig som frisk. För personer under 70 går gränsen vid 140/80. För riktigt unga liksom för gravida blivande mammor gäller ännu lägre värden.

  Kanske har din doktor misstagit sig på din ålder och trott att du är yngre än du egentligen är? Vid en blodtryckshöjning bör man försöka ändra sin livsstil, sluta röka, motionera mer, avstå från salt i maten och om möjligt minska på ev. övervikt. Först om det inte hjälper bör man pröva med en blodtrycksmedicin.

  Samma livsstil rekommenderas också om kolesterolet är högt. Den ideala gränsen för kolesterol går vid 5, men många läkare nöjer sig med gränsen 6,5. I verkligheten har minst 30 % av alla i din ålder för högt kolesterol och det är tveksamt om man då vinner något på att medicinera, eftersom biverkningarna kan bli för många.

  Sammanfattningsvis tycker jag alltså att dina värden inte är något att oroa sig för. De fordrar knappast någon behandling. Möjligen bör du försöka undvika att gå upp ytterligare några kilo i vikt.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!