• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Lukten från mitt underliv är gräslig!

  Jag har luktat illa i underlivet i ca ett år och mår väldigt dåligt av det. Om jag duschar på morgonen så luktar jag illa igen på eftermiddagen. Jag gick till en gynekolog och hon sa att jag inte hade någon infektion. Hon tog ett pH-test och det visade sig vara normalt. Hon sa också att man kan lukta illa i min ålder (jag är 15 år). Men lukten är enorm och jag hatar den!

  Jag har provat allt. Jag har slutat använda stringtrosor, sover utan trosor alls och tvättar mig med enbart vatten. Först trodde jag att det var en svampinfektion och prövade Pevaryl, men det hjälpte inte. Det jag trodde var svamp visade sig vara talgkörtlar. Kan man förväxla dem med en svampinfektion? Jag har också provat Lactal, ett sorts mjölksyrepreparat. Då återkom inte lukten förrän efter ett dygn. Den veckan jag använde Lactal var den bästa i mitt liv.

  När jag idrottar och blir svettig kommer lukten tillbaka även om jag tvättat mig precis innan. Använder jag trosskydd luktar det ännu mer. Min mens luktar också illa. Jag törs inte ha någon pojkvän eftersom han kanske skulle tycka att jag är äcklig. Jag orkar inte ha det så här längre. Hjälp mig! Vad är det som är fel?
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Trots resultatet av de undersökningar som gjorts tror jag du har rätt. Inte minst effekten av mjölksyrebehandlingen stämmer väl med att det är någon typ av bakterier eller andra mikroorganismer som orsakat dina problem. Vore det svettlukt skulle du känt samma lukt t.ex. under armhålorna.

  Vi har normalt många mikroorganismer av olika slag i slidan. Mjölksyrebakterier eller lactobaciller är de helt dominerande i vår s.k. "normalflora". Lactobacillerna ger en vitaktig flytning och luktar inte illa. Om man vid undersökning av slidsekret i mikroskop finner rikligt med lactobaciller brukar det innebära att balansen mellan slidans olika mikroorganismer är normal och att vårt "försvar" fungerar mot oönskade bakterier, svamp och annat som kan ge slidkatarr med klåda, sveda, irritation, flytningar eller just dålig lukt. Det finns t.ex. en katarr med en äcklig och mycket typisk fisklukt. Andra infektioner i slidan kan lukta mer allmänt obehagligt.

  Lactobacillerna trivs bara i sur miljö, som är det normala i slidan. Tvättar du dig med tvål förskjuts pH (surhetsgraden) och miljön blir i stället basisk eller alkalisk. Redan alltför flitig tvättning med enbart vatten kan förskjuta surhetsgraden. Resultatet blir att lactobacillerna inte trivs. I stället kommer icke önskvärda mikroorganismer att ta över. Därför ska du inte tvätta dig alltför ofta och undvika tvål. Försök med oljetvätt, t.ex. barnolja, olivolja eller någon annan matolja. Tycker du att det känns kladdigt, så tänk på att vi tvättar våra spädbarn med olja så fort de är irriterade i stjärten. Och en nybytt liten unge luktar ju ändå bara gott. Gå också till apoteket, tala om att du blev bra när du använde Lactal och be om ett motsvarande preparat. Blir du inte bättre tycker jag att du ska beställa en ny gynekologtid för undersökning av bakteriefloran i slidan. Det är möjligt att du kan behöva medicinsk behandling t.ex. med någon typ av antibiotika för att få din normalflora tillbaka.

  Svampinfektion kan du utesluta helt. En sådan beter sig inte på det sätt du beskriver dina besvär. Det viktigaste symptomet vid svamp är en intensiv klåda i underlivet, ofta följt av sveda, irritation och svullnad. Typiskt för svampinfektion är en vit klumpig flytning som liknar sur mjölk. Lukten är inte särskilt obehaglig. Mot svamp finns särskilda preparat som du ju provat och som inte hjälpte alls.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!