• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kommer jag att få min mens?

  Jag är en tjej på 14 år som inte fått min mens än. För ett tag sedan så provade jag sätta in en tampong i alla fall och efteråt så kom det ut något brun-rött slem. Därefter har det kommit blod i trosorna så jag måste använda binda nästan varje dag. Jag är jätterädd för jag vet inte vad det är för något. Kommer jag inte få min mens på riktigt nu?
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Vi utvecklas alla väldigt olika - och i olika takt. Bl a gäller det när vi börjar växa på längden, öka i vikt, få kvinnliga respektive manliga former. En del tjejer börjar få bröst redan som 8-9 åringar. Hos andra kommer bröstutvecklingen kanske inte förrän i 17-årsåldern. Samma sak gäller ändrat röstläge hos killarna, kvinnlig respektive manlig hårväxt och mycket annat. Hit hör också mensen.

  Det är helt normalt att få mens redan som 9-10 åring. Det är också helt normalt att det dröjer till 16-17 årsåldern. Först om en 18 års tjej ännu inte fått mens börjar man undersöka om det finns någon särskild anledning. Ofta finns samma mönster i familjen med mor eller mormor, systrar eller mostrar som börjat växa, fått bröst och fått sin mens tidigt eller sent. Det är också en gammal tumregel (stämmer ofta men alls inte alltid) att mensen kommer 1-2 år efter tillväxt, hårväxt och bröstutveckling.

  Blödningen du fick efter tampongen beror säkerligen på att det varit litet trångt och du fått ett litet sår när du förde in den. Ingenting ovanligt eller konstigt alls och absolut ingenting som du ska vara orolig för.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!