• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan värken i benen bero på blodbrist?

  Jag är en 73-årig lantbrukarhustru som i över 50 år arbetat i jordbruket, i lagården och i hemmet med 4 barn. Har alltid varit frisk och stark. Men förra året när jag huggit och sågat ved fick jag så ont i mina ben. Det värkte från ryggen och ner i låren, musklerna kändes för korta. Efter en tid ringde jag vårdcentralen och ville komma till doktorn. Men jag fick svaret att det nog var ischias och det kunde doktorn inte göra något åt. I sju månader ringde jag flera gånger och fick samma svar. Då gick jag till en kiropraktor som mätte mitt blodvärde till 117. Han menade att värken berodde på blodet. Jag hade svårt att vända mig i sängen, t o m när jag hostade eller nös gjorde det ont. Av kiropraktorn ordinerades jag B12-tabletter. Jag har läst mig till att jag kanske har perniciös anemi och skulle vilja veta lite mera om denna sjukdom. Hur högt ska blodvärdet vara? Hur påverkar blodbristen kroppen? Äter nu B12 och känner mig något bättre.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Det är sorgligt att du inte var välkommen när du vände dig till din vårdcentral. Sjukvården fungerar uppenbart inte överallt. Ditt blodvärde 117 är precis godkänt och ligger nära nedre gränsen för det normala. Det är däremot inte så lågt att det kan kallas blodbrist. Jag vill understryka att det inte går att med säkerhet ge dig diagnosen B12 brist och perniciös anemi utan att du först blir ordentligt undersökt av en läkare och får lämna en rad prover.

  Vitamin B12 hjälper till med mognaden av de röda blodkropparna som annars blir kortlivade vilket kan förorsaka svår blodbrist. Dessutom behövs B12 för att nervernas och ryggmärgens nervtrådar ska få en skyddande isolering. Symtomen på B12 brist är en smygande blodbrist och jag har mött patienter som haft under 50 i blodvärde. Dessutom domnar fötterna, tungan blir blank och röd, musklerna blir svaga och man kan få diarré och bli deprimerad och initiativlös. B12 brist beror oftast på en sjukdom eller skada i magsäcken eller i nedre delen av tunntarmen. Behandlingen bör inledas med att patienten får B12 sprutor. Din diagnos förefaller således osäker och behandlingen likaså.

  Din onda rygg beror sannolikt inte heller på B12 brist. Symtomen överensstämmer bättre med en retning av ischiasnervens rötter i korsryggen som i sin tur ger utstrålande smärtor i benen och muskelkramper i ryggen. En vanlig orsak till ischias i din ålder är spinal stenos, dvs slitna ryggkotor med benpålagringar som klämmer på nervrötterna. Men det finns även andra åkommor som kan ge smärtor. Mitt råd är att du ska försöka vända dig till en annan läkare. Om du inte själv förmår beställa tid så be någon familjemedlem eller vän att hjälpa dig.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!